mondo.rs

U Zagrebu "opsadno stanje" zbog gripa

Autor:

U Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević u Zagrebu vlada pravo vanredno stanje zbog epidemije gripa kakva nije zabeležena čitavu deceniju, piše Index.hr.

U Zagrebu "opsadno stanje" zbog gripa Foto: MONDO/Zora Ćirković

Juče su tokom poslepodneva i noći primljena četiri teško obolela pacijenta, svi sa teškim upalama pluća, tako da su stavljeni na respiratore.

Hrvatski portal navodi da je angažovano 18 respiratora i pet ECMO mašina, te da je obim posla tri puta veći nego što bolnički uslovi predviđaju. Takva situacija traje već nekoliko dana, a umiru relativno mladi ljudi. U ambulante dolaze na stotine ljudi, a puni zamah gripe tek je počeo. 

"Dolaze nam oboljeli iz cijele Hrvatske. Svi su na mehaničkoj ventilaciji, trenutno 18 bolesnika", rekao je za Index docent dr Marko Kutleša, načelnik Zavoda za Intenzivnu medicinu.

"Od 30. prosinca do danas je u Kliniku primljeno 26 bolesnika s teškom upalom pluća izazvanom gripom, osim jednog koji je imao bakterijski meningitis. To su također bile komplikacije uzrokovane gripom. Svi su bili, ili su još uvijek, na mehaničkoj ventilaciji, odnosno na respiratorima", pojasnio je dr Kutleša.

Čak 10 bolesnika bilo je na izvantelesnoj oksigenaciji koja se daje kad respirator nije dovoljan, a bilo je i smrtnih slučajeva.

"Preminula je jedna pacijentica koja je imala upalu pluća. Svi pacijenti, uključujući i nju, u dobi su između 40 i 60 godina. Naš ECMO tim išao je čak u Mostar po jednog bolesnika od oko 40 godina. Posebno se zahvaljujemo ministarstvu koje nam je nabavilo dodatnih osam respiratora i dva ECMO uređaja", kaže načelnik Intenzivne.

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.