Vučić i Putin u najsigurnijoj limuzini na svetu FOTO

Autor:

"Aurus senat" na ulicama Beograda

21
A- A A+

Predsednik Rusije je stigao u Srbiju. Nakon izlaska iz aviona, predsednik Rusije Vladimir Putin pozdravio se sa Aleksandrom Vučićem. Njih dvojica su zatim prošli kroz špalir i ušli u limuzinu predsednika Rusije.

U pitanju je automobil "aurus senat", iz serije "kortež", koja je prvi put viđena prilikom prošlogodišnje inauguracije predsednika Rusije.

Limuzina ruske proizvodnje smatra se najsigurnijim predsedničkim vozilom na svetu, jer je mnogi vide superiornijom u odnosu na "zver" u kojoj se vozi američki predsednik.

"Aurus senat" je i prvi automobil ruske proizvodnje u kome se vozi prvi čovek najveće zemlje sveta u ovom veku. Ruske, odnosno sovjetske limuzine su bile zaštitni znak sovjetskih predsednika, a taj običaj je prekinuo Boris Jelcinj, kada je uveo "mercedes S klase" u predsednički vozni park.

Ova promena ima svakako patriotski karakter, ali i veru da ruska auto-industrija može proizvesti prvoklasna vozila.

Ruska služba za obezbeđenje rukovodilaca je isprobala modele iz progama "Kortež". Urađeni su sigurnosni testovi, rigorozniji od Euro NCAP testova, koji su podrazumevali udar od 1.300 kilograma pri brzini od 50 km/h u zadnji deo automobila. Limuzina se dobrom pokazala i prilikom čeonog sudara pri brzini od 64 km/h.

Unutrašnjost je izrađena u kombinaciji kože, drveta i brušenog metala.

Što se tiče sigurnosti, limuzina poseduje 15-milimatarski oklop, a i sama šasija je posebno izrađena kako bi izdržala ne samo masu ojačane karoserije, već i eksploziju nagazne mine.

"Aurus" ima sopstveni komunikacioni sistem, a zaštićen je i u slučaju hemijskog napada.

U odnosu na Trampovu "zver", Putinova limuzina je duža, ali i lakša (6,5 tona), pa su joj i vozne karakteristike bolje.

Od inicijalne vožnje ulicama Moskve, "aurus senat" je prikazan prilikom susreta predsednika Rusije sa šefovima država, kao što je bio susret sa emiratskim šeikom bin Zajedom.

Zanimljivo je da će u ovoj limuzini, samo u kraćoj, ne-blindiranoj verziji, moći da voze i građani Rusije. U početku "senat" će se prodavati samo u Rusiji, ali je plan da se ovaj automobil ponudi i van najveće zemlje na svetu.

Kad Putin provoza stazu Formule 1 (VIDEO)

Iako se ne zna kolika mu je maksimalna brzina, niti ubrzanje, ova limuzina svakako leteti po putevima jer je ispod haube smešten 4,4-litarski tvin-turbo V8 motor koji zajedno sa električnom asistencijom proizvodi više od 600 konjskih snaga.

Od modernih sistema bezbednosti, "senat" poseduje adaptivni tempomat, upozorenje na mrtav ugao, automatsku kočnicu u slučaju opasnosti, sistem za prepoznavanje znakova i pešaka.

Putnici na zadnjim sedištima će imati ispred sebe i ekrane na raspolaganju.

Pogledajte i "aurus senat" na beogradskom i aerodromu i na beogradskim ulicama:

Izvor: Tanjug/MONDO

Izvor: Tanjug/MONDO

Izvor: Tanjug/MONDO

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagramstranicama.

Povezano

Sve vesti