Stranci pokrali Makedonce: U 2 banke 2 miliona manje

Autor:

Međunarodna sedmočlana kriminalna grupa je u dve banke u Skoplju iz sefova građana ukrala novac, nakit i druge vredne predmete u vrednosti od;105,6 miliona denara (1,7 miliona evra).

0
A- A A+

ASUS, Sef, Sigurnost, Banka, Foto: ASUS. Ilustracija

Državno tužilaštvo Makedonije navodi da se radi o kriminalnoj grupi sastavljenoj od četiri Ukrajinca i po jednog državljanina Moldavije, Kazahstana i SAD, koji su osumnjičeni za 19 "teških krađa" iz sefova građana u filijalama Šparkase banke i Centralne kooperativne banke u Skoplju.

Članovi te grupe su od jula do novembra 2017. godine, koristeći lažni identitet, zakupljivali sefove u različitim bankama na raznim mestima u glavnom gradu Makedonije da bi procenili sistem bezbednosti.

Pljačka banke na Kosovu, ima mrtvih!

Nakon toga bi, navodi se, svakodnevno podsećivali banke i u trenucima kad u blizini nema službenika specijalnim uređajima snimali unutrašnjost brava sefova da bi napravili kalauze i kasnije ih opljačkali.

"Ukradeni vredni predmeti su izneseni iz Makedonije, to je radio svaki član grupe pojedinačno na različitim graničnim prelazima i u različitim vremenskim periodima", navodi makedonsko tužilaštvo za organizovani kriminal koje sprovodi tu istragu.

Ta sedmočlana kriminalna grupa je na isti način krala i u drugim zemljama a do sada je jedan od osumnjičenih uhapšen u Letoniji, a dvojica u Tadžikistanu.

Dodaje se da je makedonski tužilac iz te dve zemlje, preko međunarodne pravne pomoći, zatražio prikupljanje podataka i dokaznih materijala.

Povezano

Sve vesti