Orden Vučiću: Hvala Putinu, Srbiji, mojoj deci! (VIDEO)

Autor:

Predsednik Rusije Vladimir Putin dodelio Orden Aleksandra Nevskog, visoko rusko državno priznanje, predsedniku Srbije lksandru Vućiću za razvoj srpsko-ruskih odnosa. Vučićeva zahvalnost na ruskom jeziku.

Orden Vučiću: Hvala Putinu, Srbiji, mojoj deci! (VIDEO) Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Knez Miloš Obrenović, Nikola Pašić, pa Aleksandar Vučić.

Ovo su političari iz Srbije koji su postali nosioci visokog ruskog priznanja - Ordena Aleksandra Nevskog.

Predsednik Rusije Vladimir Putin iskoristio je današnju posetu Srbiji da ovaj orden dodeli Vučiću, zakačivši mu ga za rever sakoa, uz više nego lepe reči i odavanje priznanja za zasluge u razvoju srpsko-ruskih odnosa, odnosno ličnom doprinosu razvoju međudržavne saradnje.

Izvor: MONDO

Ističući da se ime Aleksandra Nevskog, koji je proslavio Rusiju svojim ratnim podvizima i izborio se za njenu nezavisnost, izuzetno poštuje u njegovoj zemlji, Putin je podsetio na dosadašnje nosioce ovog visokog priznanja iz Srbije.

"Vi ste, predsedniče Srbije, pristalica najtešnjih i najprijateljskih odnosa Srbije i Rusije, zahvaljući vašem angažovanju uspešno se razvijaju u raznim pravcima. Izuzetno cenimo vaš principijelni stav. Od srca vam želim dobro zdravlje, blagostanje i nove uspehe na državnoj funkciji", rekao je Putin.

Vučić je odlučio da se obrati na tečnom ruskom jeziku, zahvalivši se Putinu u svoje, ali i u ime Srbije, posebno ističući 2015. godinu kada je Putin, odnosno Rusija stavila veto na britansku rezoluciju u Savetu bezbednosti UN, kojom je, kako je naveo, "srpski mnarod trebalo da bude proglašen za genocidan.

Predsednik Srbije se na kraju obraćanja, na srpskom jeziku, zahvalio i svojoj porodici, posebno svojoj deci - Danilu, Milici i Vukanu, koji su "mnogo toga izdržali i uvek su bili uz svog oca".

"Za mene i za Srbiju dobiti Orden Aleksandra Nevskog je velika čast, ali takođe i velika odgovornost u mom budućem radu za širenje saradnje Rusije i Srbije. Ova moja zahvalnost, treba reći, nije po protokolu, ona je duboka i iskrena i ovo odlikovanje, ova nagrada za mene ima veliki značaj. Zašto ovo kažem? Zato što ovaj orden dobijam od predsednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina. On je lider od najvažnijeg značaja za Rusiju, podigao je Rusiju, zaštitio njeno dostojanstvo, ali je zaštitio i vitalne interese srpskog naroda. Naš srpski narod nikad neće zaboraviti šta je Putin uradio 2015. godine kada je Rusija je stavila veto na britansku rezoluciju u SB UN prema kojoj su Srbi trebalo da budu proglašeni za genocidni narod. Tada je Putin zaštitio istinu i pravdu i zato imamo veliku odgovornost za sve što ćemo raditi u budućnosti", rekao je Vučić.

Istakao je dobre odnose Srbije i Rusije u svim segmentina i dodao da postoji prostor i velika mogućnost da ta saradnja bude proširena, pogotovo po ekonomskim pitanjima.

"Ovo je velika obaveza za mene da radim na razvoju budućih odnosa Srbije i Rusije. Ponosim se mojom Srbijom, mojom otadžibinom, koja je zaslužila ovu nagradu. Uspešno je čuvala nezavisnost, teritorijalni integritet, vojnu neutralnost i ovo priznanje za nas znači da smo takođe sačuvali Srbiju kao slobodnu državu. Veliko vam hvala predsedniče što cenite i razumete složen položaj Srbije", rekao je Vučić, obraćajući se direktno Putinu.

Potom se zahvalio i svojoj porodici, posebno svom ocu.

"Rekao sam da je ovo za mene velika čast, ali i čast za moju porodicu i ovu nagradu posvećujem i njoj".

Potom se obratio na srpskom jeziku:

"Ovo je ogromna čast! Hvala narodu i građanima Srbije, koji su podržavali politiku nezavisne i slobodne Srbije i politiku ne lakih, nego odgovornih i ozbiljnih koraka. I mojoj deci koja su mnogo toga izdržali i uvek bili uz svog oca - Danilu, mom anđelu Milici i malom Vukanu".

Povezano

Sve vesti