SRNA

Ubistva Srba u Sarajevu: Vikić nije naredio

Autor:

Kemal Ademović, nekadašnji zamenik komandanta Specijalne jedinice MUP-a tadašnje BiH Dragana Vikića, potvrdio je danas da je od Vikića saznao za ubistvo zarobljenih pripadnika JNA srpske nacionalnosti u Sarajevu 1992. godine.

2
A- A A+
Ilustracija Foto: Mondo/ Goran Sivački Ilustracija

U nastavku suđenja Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika JNA, Ademovića su unakrsno ispitali branioci optuženih.

"Žao mi je što nisam bio svedok tog događaja, jer bih hitno reagovao i tačno bi se znalo šta se desilo. Ono što sasvim sigurno znam je da komandant Vikić nema nikakve veze sa dovođenjem zarobljenika i njihovim ubistvom. Tada mi je rekao da je o svemu obavestio njemu nadređene", rekao je Ademović.

On je i ovog puta ponovio da Juka Prazina i Nedžad Herenda nisu bili pripadnici aktivnog sastava Specijalne policije i nisu bili pod Vikićevom efektivnom komandom, dodajući da je Herenda bio u rezervnom sastavu Službe državne bezbednosti (SDB).

Suđenje za ubistva u Sarajevu: Prao sam krv vojnika JNA

Svedok je naveo da je tek 2001. godine, kada je bio direktor Agencije za istraživanje i dokumentaciju BiH (AID), tokom istrage u predmetu "Ševa" i "Veliki park" na zahtev Tužilaštva BiH, čuo da je pripadnike JNA ubio Herenda, ali da se zbog brojnih obaveza nije upuštao u sadržaj te dokumentacije.

"AID se bavio ratnim zločinima, ali nisam imao dodira sa ovim predmetom. Herendu sam prvi put vidio sasvim slučajno na ulici poslije rata i od 1995. do danas nikada me nije kontaktirao telefonom", rekao je ovaj svedok Mirzi Kovaču, braniocu optuženog Mladena Čovčića.

U predmetu "Veliki park", osim Vikića i Čovčića, optuženi su pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Jusuf Pušina i te Nermin Uzunović.

Vikić, Pušina, Uzunović i Čovčić, prema optužnici, bili su informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

U optužnici je navedeno da su oni bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika JNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gde su ubijeni.

Tela pripadnika JNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za telima ostalih još traga.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. januar.

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.