mondo.rs

Imaćemo najbržu prugu, 200 na sat!

Autor:

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da će Srbija imati najbržu prugu u ovom delu regiona, kojom će se od Beograda do Budimpešte ići 200 kilometara na sat.

Imaćemo najbržu prugu, 200 na sat! Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Zorana Mihajlović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, objasnila da je jučerašnji ugovor potpisan sa ruskom stranom vredan 230 miliona evra i da između ostalog obuhvata i izgradnju novog Dispečerskog Centra iz kojeg će se upravljati saobraćajem u celoj Srbiji.

"Unutar tog ugovora 127 miliona evra je namenjeno za izgradnju jedinstvenog Dispečerskog Centra za železnicu, deo sredstava je namenjen za radove na izgradnji elektrotehničke infrastrukture na deonici Stara Pazova-Novi Sad i izradu projektno-tehničke dokumentacije za nastavak rekonstrukcije barske pruge", navodi Mihajlovićeva.

Značajna pomoć od Rusije - 230 miliona € za železnicu


Dodaje da je cilj Srbije – moderna železnica koja je povezuje sa regionom i Evropom.

"Srbija se strateški opredelila da ulaže u železnicu, nekako smo prethodnih decenija ulagali u auto-puteve i puteve, zaboravljajući na to koliko je značajan železnički transport. Rekonstruisano je preko 200 kilometara pruga, radimo najbržu prugu u regionu kojom će se ići 200 kilometara na sat", objašnjava ministarka.

Dodaje da je Srbiji potreban moderan Centar iz kojeg će se upravljati železničkim saobraćajem.

"Mora se upravljati iz jednog centra, moramo imati moderan Centar iz kojeg će se upravljati železničkim saobraćajem. Možda smo to morali da imamo i ranije ali i sada je pravo vreme da imamo najmoderniji dispečerski centar u regionu", ocenjuje Mihajlovićeva.

Dodaje da je prošle godine završeno 77 kilometara barske pruge, kao i da se trenutno priprema dokumentacija za deo pruge od Crne Gore.

Ističe da je poseta Vladimira Putina značajna za Srbiju kako na ekonomskom, tako i na političkom planu.

"Nisu naši odnosi samo prijateljski već su važni i politički odnosi koji imamo sa Ruskom Federacijom, pogotovo u ovom trenutku kada Srbija čini zaista sve da ostvarimo jednu vrstu kompromisa sa Albancima. Sa druge strane, poseta je i ekonomski važna jer iz godine u godinu imamo rast u ekonomskim odnosima. Ne postoji deo i sfera u kojoj mi nismo juče napravili određenu vrstu Sporazuma i mislim da je to za budućnost i ekonomiju Srbije veoma važno", zaključila je ministarka.

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.