Hrvatski mediji o Putinu: Bolje MIG-29 u ruci nego...

Autor:

Za razliku od američkog nipodaštavanja Hrvatske, Rusija se pokazuje kao pouzdaniji saveznik Srbije, tvrde hrvatski portali.

28
A- A A+

Ilustracija Foto: Mondo/Goran Sivački Ilustracija

Hrvatska je ponižena nakon afere sa propalom prodajom izraelskih aviona i američkog veta, a Rusija najavljuje nove investicije u Srbiju, dok ekonomski pokazatelji govore da je ta saradnja sve jača.

Hrvatska odustaje od kupovine aviona F-16

"Bolje mig 29 u ruci, nego F-16 barak na grani", cinično navode hrvatski portali, aludirajući na činjenicu da je Srbija dobila obećane ruske "migove", dok je Hrvatska ostala praznih šaka.

Rusija je spremna da poveća isporuke gasa Srbiji i razmatra mogućnost produženja gasovoda "Turski tok" u tu zemlju.

Putin: Jačamo i vojnu saradnju!

Moskva, takođe, razmatra mogućnost prelaska u naplatu nacionalnim valutama pri svojim investicijama u Srbiju umjesto dolara, a dvije zemlje potpisuju sporazume o industrijskoj, visokotehnološkoj, obrazovnoj i kulturnoj saradnji.


Trgovinska razmjena Rusije i Srbije u 2017. godini iznosila je dvije milijarde dolara ili 23,1 odsto više nego godinu ranije, a u periodu januar-novembar 2018. iznosi 1,9 milijardi dolara, što je rast za 2,1 odsto više u odnosu na isti period lani.

Rusija, osim energenata, izvozi u Srbiju mineralne rude, hemijske proizvode, a iz Srbije uvozi prehrambene i poljoprivredne proizvode, tekstil i obuću, napominju portali u Hrvatskoj.

Geopolitički analitičari smatraju da će se ekonomska razmena još više povećati nakon uspostavljanja zone slobodne trgovine između Srbije i Evroazijskog ekonomskog saveza, za koju se Moskva nada da će biti potpisana tokom ove godine.

Uvoz iz Rusije, prema tvrdnjama vlasti u Srbiji, povećan je za 30 odsto.

Privreda u Srbiji bilježi više od četiri milijarde dolara ruskih investicija, računajući i one posredstvom trećih zemalja.  Saradnja u sferi energetike jedna je od ključnih u rusko-srpskim odnosima.

Hrvatski portali navode da je prošle godine "Gazprom" isporučio Srbiji više od 2,5 milijardi metara kubnih gasa, u poređenju sa 2017. godinom, kada je ta količina iznosila 2,1 milijardu metara kubnih.

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je juče u Beogradu da je Rusija spremna da uloži 1,4 milijarde dolara za spajanje Srbije sa drugim krakom gasovoda "Turski tok" i njegovu dalju izgradnju ka ostalim evropskim zemljama.

Pogledajte kako je izgledala poseta Putina:

Izvor: MONDO

Povezano

Sve vesti