mondo.rs

"Šarplaninac neće pomutiti slavu labradora Koni" (FOTO)

Autor:

Predsednik Kinološke federacije Rusije Aleksandar Inšakov sumnja da će rasa šarplaninca postati popularna u toj zemlji nakon što je Vladimir Putin dobio poklon u Beogradu.

15
A- A A+

Neodoljivi tromesečni šarplaninac Paša (kažu da je ime zapravo skraćeno od Pavel) bio je glavna zvezda posete ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu.  

Štene ove autohtone rase radosno se šetkalo holovima Predsedništva Srbije i "poziralo" fotoreporterima i snimateljima, a Putin se obradovao poklonu svog domaćina, predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer je poznat kao veliki ljubitelj pasa.


Paša je za tili čas postao "glavna vest", a sa tom ulogom se odlično nosio.

Foto: Predsedništvo SrbijePredsednik Rusije već je dobijao slične poklone. Još 2000. godine od ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua dobio je labradora Koni, ali je ona, nažalost, uginula, pre nekoliko godina. Dobio je od Japanaca štene akite (zove se Jumi), potom od Bugara karakačanskog ovčara (zove se Bafi), a od predsednika Turkmenistana štene alabaja - srednjoazijskog ovčara (nazvan Vernost).

Upravo je Koni, smatraju u Rusiji, bila Putinov najveći ljubimac. Prisustvovala je čak i mnogim Putinovim zvaničnim diplomatskim susretima, pa su je upoznali i Toni Bler, Silvio Berluskoni, Aleksandar Lukašenko, kao i nemačka kancelarka Angela Merkel, koja se plaši pasa, pa je Putin probao da je relaksira pokazujući joj Koni.

Nakon vesti iz Beograda da je Putin na poklon dobio šarplaninca, ruski mediji kontaktirali su predsednika Kinološke federacije Rusije Aleksandra Inšakova u vezi sa ovom rasom, koja se smatra autohtonom za Srbiju (i Makedoniju), jer potiče sa Šar planine.

Inšakov smatra da ne treba očekivati da će se rasa šarplaninca "primiti" u Rusiji, odnosno da će postati naširoko popularna među ljudima.

"Ne verujem da će interesovanje za ovom rasom naglo porasti u Rusiji. Oni koji su zainteresovani za određenu rasu ili su imali psa određene rase, ostaće pri njoj. Ovi ovčari su dobri čuvari, verni psi, ali nisu rasa za kojom biste 'poludeli'. Lepo je što je predsednik Putin dobio ovakav poklon i podržaću sakog ko bude želeo da nabavi psa ove rase. Kao što znate, Putin ima mnogo pasa, ali nisam ni ranije primatio da je nastao 'bum' za određenom rasom pasa koju je dobio. Osim za labrodorom, nakon što je dobio Koni", rekao je Inšakov.

Šarplaninci su autohtona rasa pasa sa Šar planine, po kojoj je i dobila naziv. Šarplaninci ili Jugoslovenski psi ovčari su izuzetno vezani za svoje vlasnike, smatraju se najboljim čuvarima, a životni vek im je do 13 godina. Šarplaninac je, inače, predtavljen na naličju kovanice jednog makedonskog denara.

Paša će vremenom narasti do 40 kilograma (možda i više), a cena ovakvog šteneta je oko 300 evra.

BONUS VIDEO: POSETA PUTINA SRBIJI

Izvor: MONDO

Povezano

Sve vesti