MONDO/Tanjug

PREOKRET: Srbija se vraća nuklearnoj energiji?

Autor:

Zvaničnici Rusije i Srbije potpisali su u Beogradu međuvladin sporazum o saradnji u realizaciji zajedničkih projekata u oblasti miroljubivog korišćenja nuklearne energije. Otvaramoa li vrata i za nukelarne eletkrane?

36
A- A A+

nato bombardovanje osiromašeni uranijum kancer radijacija zračenje Foto: MONDO, Mario Milojević

U Beogradu je, tokom posete predsednika Vladimira Putina, Potpisana je izjavu o strateškom partnerstvu dve zemlje u izgradnji centra za nuklearne nauke, tehnologiju i inovacije u Srbiji, saopštila je ruska državna nuklearna agencija Rosatom.

Po najvišim svetskim standardima

Lihačev je podvukao da će svi projekti biti u skladu sa sa najvišim standardima nuklearne bezbednosti i uzimati u obzir centralnu ulogu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u definisanju tih normi i standarda, navodi se u saopštenju.

"Međuvladin sporazum uspostavlja širok spektar saradnje dve zemlje, uključujući i, ali ne samo, podršku u stvaranju i unapređenju infrastukture za nuklearnu energiju u Srbiji, projektovanje, izgradnju i modernizaciju istraživačkih nuklearnih reaktora, razvoj nuklearne medicine, sprovođenje osnovnih i primenjenih istraživanja u oblasti nuklearne energije, razvoj inovacija, novih tehnologija i modernih digitalnih tehnologija, primenu tehnologije zračenja u poljoprivredi i industriji; obrazovanje, obuku i dodatnu obuku stručnjaka u nuklearnoj industriji", piše u saopštenju.

Sporazum su juče, u prisustvu predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, potpisali generalni direktor Rosatoma Aleksej Lihačev i srpski ministar za inovaciju i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Srbija dobila pristup ruskom nuklearnom znanju

Aleksej Lihačev je rekao da Srbija "ima jedinstven potencijal i iskustvo u razvoju i korišćenju nuklearnih tehniologija" i da su identifikovani projekti koji će kombinovati profesionalne i tehničke kompetencije dve zemlje, a pre svega projekt izgradnje centra za nuklearnu nauku, tehnologiju i inovacije koji će dati snažan podsticaj saradnji Rusije i Srbije, ali i biti platforma saradnje u celom regionu centralne Evrope.

Švajcarci protiv gašenja nuklearki

"U cilju implementacije navedenih oblasti saradnje, međuvladin sporazum predviđa formiranje mešovitih radnih grupa koje će sprovoditi specifične projekte i istraživanja, kao i razmenu, organizaciju seminara i koferencija, podršku u edukaciji i obuci naučnog i tehničkog osoblja, i snabdevanje opremom, materijalom i komponentama", piše u saopštenju Rosatoma.

U Srbiji još važi Moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana iz vremena SFRJ, iz davne 1989. godine, ali u međuvremenu je donet i Zakon o zabrani gradnje nuklearnih elektrana. Tim propisom Srbija je sama sebi ne samo zatvorila vrata za proizvodnju nuklearne energije, već je u velikoj meri time obustavila sve moguće nuklearne projekte ali i, što je ogromna šteta, i školovanje kadrova u toj oblasti, jer stručnjaci nemaju na čemu da se stvaraju.

A Institut nukealrnih nauka u Vinči češće je u medijima kao izvor skandala, nego kao izvorište nauke.

Povezano

Sve vesti