Rusi nam pomažu: Beograd će biti bolje osvetljen

Autor:

Grad Beograd je, tokom posete Vladimira Putina, potpisao sporazum sa kompanijom "Boos Lajting grup" na osnovu koga će se u budućnosti raditi na novom konceptu ekološki prihvatljivijeg načina osvetljena srpske prestonice.

 Rusi nam pomažu: Beograd će biti bolje osvetljen Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Gradonačelnik Zoran Radojičić je, gostujući na TV Studio B, istakao da se radi o kompaniji koja je u oblasti rasvete i osvetljenja jedna od najvećih svetskih kompanija, saopštio je Beoinfo.

"Potpisali smo sporazum da ćemo sa ovom kompanijom ubuduće raditi analizu, da će nas oni savetovati i da ćemo u perspektivi raditi na tom novom konceptu rasvete grada Beograda", istakao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, to znači, sa jedne strane, ekološki prihvatljiviji način osvetljenja, a s druge i veliku uštedu u energiji, tako da su mnogi gradovi u Evropi i svetu prešli na taj način osvetljenja.

"Ova energetska efikasnost je deo koncepta smart sitija", rekao je Radojičić dodavši da se u razgovoru sa predstavnicima ove kompanije moglo čuti da Putin na to jako obraća pažnju.

Gradonačelnik je posebno istakao da će se zajedno sa predstavnicima "Boš lajting grupe" ubuduće baviti gradskom rasvetom, ali i fasadnom i dekorativnom rasvetom koja može značajno da se unapredi i ulepša našu prestonicu.

U čast Putina:Fontana na Slaviji u bojama ruske zastave

"Takođe smo pričali i tome da Hram Svetog Save treba da se osvetli na drugi način i značajno bolje nego što je sada i mislim da će, ako budemo realizovali taj projekat, to biti još jedan iskorak u turističkoj ponudi Beograda iako je ovo mesto zaista uvek posećeno", rekao je Radojičić.

On je dodao da je veoma važna saradnja Grada Beograda sa ruskim kompanijama i podsetio da je tokom posete ruskog predsednika organizovan i sastanak o digitalnom dijalogu sa firmama iz Rusije i sličnim firmama iz Srbije.

"Firme iz Rusije su zaista daleko otišle na planu pametne tehnologije, vrlo značajne stvari su uradili i u domenu poljoprivrede, konceptu smart sitija. Videli smo kako se ti podaci koriste u Moskvi kako bi grad bolje funkcionisao. Implementacija ovih stvari u našem gradu mene kao gradonačelnika izuzetno interesuje i ona otvara mnoge perspektive", istakao je Radojičić.

Povezano

Sve vesti