U Beogradu održan još jedan protest opozicije

Autor:

U Beogradu je večeras održana sedma protestna šetnja "Jedan od pet miliona".

135
A- A A+

protest opozicija jedan od pet miliona Foto: Beta/Emil Vaš

  Demonstranti su se okupili oko 18 sati na platou ispred Filozofskog fakulteta odakle su krenuli u protest, a na početku obratili su im se glumci Branislav Trifunović i Nikola Kojo.

Kada su došli do zgrade Radio-televizije Srbije (RTS), oko 19.10  sati, tražili se da razgovaraju s generalnim direktorom Draganom Bujoševićem i glavnim i odgovornim urednikom informativnog programa RTS-a Nenadom Lj. Stefanovićem povodom načina izveštavanja RTS-a i primedbi da se na javnom servisu neravnopravno tretiraju opozicija i protest.

Trifunović je u jednom trenutku prišao obezbeđenju na ulazu zgrade RTS-a i dobio obaveštenje da Bujošević i Stefanović nisu tu i da "pošalju pismo kako bi zakazali sastanak". Trifunović je rekao da će "poslati pismo i da će se videti i pričati sigurno". Nije bilo incidenata.

Nakon toga više hiljada učesnika protesta koji su negodovali nekoliko minuta ispred RTS-a nastavilo je šetnju ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana, odakle su dalje nastavili Terazijama ka zgradi Narodnog pozorišta gde je skup završen.

Na početku protestne kolone bio je razvijen veliki transparent "#1 od pet miliona".

Kojo je na početku protesta kritikovao vlast i tražio da predsednik Srbije podnese ostavku, a opoziciji su poručili da građani žele vlast koja će biti servis građana.

"Hoćemo da nam napišete kako ćemo da vas kontrolišemo, da vas smenimo ako ne budete valjali", rekao je Trifunović i dodao da učesnici protesta hoće plan zdrave uprave, te da neće da na izborima biraju vlast, već upravu.

Glumci su na početku protesta zamolili okupljene da ne bacaju ništa na zgradu RTS-a, kako su to neki najavljivali na Twitteru, poput jaja.

Polemika zbog jaja za gađanje RTS-a na Twitteru

"Ako ste poneli nešto da bacate, ne bacajte ništa”, rekao je Trifunović.

Bane Trifunović: Zahtevi i za opoziciju

Desetak pristalica Dveri na čelu s liderom Boškom Obradovićem u večerašnji protest krenuli su od zgrade Pink televizije.

Prvi protesti su inicijalno organizovani zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo "da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada". Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu.

Ranije su upućena tri zahteva Vladi i predsedniku - da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da javnost sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.  

Šta predsednik Aleksandar Vučić misli o protestima možete pročitati OVDE.

Povezano

Sve vesti