mondo.rs,MONDO/Agencije,SRNA

Suzavac u Atini: Neredi zbog Makedonije! FOTO, VIDEO

Na demonstracijama u Atini protiv Prespanskog sporazuma o promeni imena Makedonije danas su izbili sukobi - učesnici protesta su bakljama, "molotvljevim koktelima", kamenicama, farbom zasuli policiju koja je odgovorila suzavcem.

16
A- A A+
atina,grčka,protest,makedonija,suzavac Foto: Beta/AP Photo/Yorgos Karahalis

Na demonstracijama u Atini protiv Prespanskog sporazuma o promeni imena Makedonije danas su izbili sukobi ispred grčkog parlameta. Povređeno 25 policajaca, a sedam osoba je uhapšeno.

Učesnici protesta su bakljama, "molotvljevim koktelima", kamenicama, farbom i drugim predmetima zasuli policiju koja je odgovorila suzavcem, prenosi AP.

Pojedini demonstranti su pokušali da se popnu na stepenice zgrade, ali ih je policija odbila.

U centar Atine na proteste se slilo more ljudi iz svih krajeva Grčke. Prema prvim procenama, na atinskom trgu Sintagma okupilo se više desetina hiljada ljudi, a prema navodima policije oko 60.000.

Moskva: Promena imena MKD nametnuta, da razmotri SB UN

Jedan muškarac, ogrnut grčkom zastavom, napao je velikom palicom policiju, dok su drugi zamahivali zastavama sa drvenim jarbolima i udarili policajce.

Okupljenima se obratio bivši grčki premijer Antonis Samaras: "Protestujemo radi onog za šta znamo da je pravedno", prenosi "Katimerini", podsećajući da Samaras oduvek zastupa "tvrd" stav u pogledu imena Makedonije.

U Atini ključa: Makedonija je grčka! (FOTO/VIDEO)

Izvor: Youtube/Lights and Sirens

Demonstranti su se okupili ispred zgrade grčkog parlamenta za koji se očekuje da sutra počne raspravu o ratifikaciji i da do petka glasa o tome, prenosi AP.

Na severu Grčke, poljoprivrednici su, u znak solidarnosti sa protestima u Atini, blokirali autoput koji vodi ka granici sa Makedonijom.

"Živela MKD, živela Republika Severna Makedonija"

Oni protestuju zbog Prespanskog sporazuma koji su Grčka i Makedonija postigle u junu prošle godine, a koji iziskuje da bivša jugoslovenska republika promeni ime u Severna Makedonija, a da zauzvrat Grčka više ne postavlja prepreke na putu te zemlje ka pridruživanju NATO-u.

Izvor: YouTube/Radio Free Europe/Radio Liberty

Mnogi Grci veruju da polažu pravo na naziv Makedonija, jer se tako zove i jedna pokrajina na severu Grčke.

Demonstranti kažu da ne mogu da prihvate sporazum, jer smatraju da tako "daju Makedoniju i svoju istoriju".

Od danas i zvanično: Republika Severna Makedonija

"Makedonija je grčka i tačka", rekli su neki od demonstranata.

Meštani tvrde da su ovo najveći protesti u Atini u poslednjih nekoliko decenija.

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.