Prestanite što pre ovo da radite

Autor:

Neke loše navike, kojih možda niste ni svesni, mogu da vas koštaju veze.

Prestanite što pre ovo da radite Foto: Guliver/Getty Images/sakkmesterke

Jeste li se ikada zapitali da li možda radite neke stvari koje nerviraju vašeg partnera, a da to ni ne shvatate? Uprkos vašim najboljim namerama, da li možda svojim ponašanjem ponekad "izludite" partnera?

Iako svaki par ima različitu dinamiku u vezi, postoje neke uobičajene loše navike koje se razviju kod jednog (ili oba) od partnera u mnogim vezama, a koje mogu da dovedu i do raskida.

Da ne biste, čak i ne znajući, uništili svoju vezu, proverite da li ste možda i vi "krivi" za ovakvo ponašanje u vezi i prestanite da radite ove stvari što pre.

Ne cenite partnera

Jeste li ikada u životu pored sebe imali osobu koja ne ceni te male stvari koje radite za nju? To je prilično česta pojava koja čini da se osećate bedno.

Ako ne cenite partnera i sve ono što radi za vas, znajte da time ubijate vezu. Jer, nakon nekog vremena, partneri koji se ne osećaju cenjeno u vezi misle da jednostavno nisu važni osobi sa kojom su. Zbog toga se ljubav pretvara u ogorčenost, koja polako ali sigurno počinje da "nagriza" vezu.

Zato, zastanite, barem povremeno, i pokažite partneru da zaista cenite sve što čini za vas.

Uvek ste nezadovoljni

Muškarci kažu da su skloni raskidu veze ukoliko osete da nikako ne mogu da usreće svoju partnerku i da joj udovolje.

Ako ste od svog partnera čuli rečenicu: "Šta god da radim, nikad nisi zadovoljna/an", neka vam to bude znak za uzbunu.

Ovakvo ponašanje u vezi je oštećuje i na neki prikriveni način, zato što je moguće da vaš partner nesvesno sve vaše pritužbe shvata lično i da ih prihvata kao svoje mane.

Vremenom, ako se partneru čini da nikada i ničim ne uspeva da vas usreći, opašće mu samopouzdanje i jednostavno će mu se smučiti da bude u takvoj vezi, i sam nesrećan jer – ako ste vi nesrećni i on je nesrećan.

Imajte to na umu i ne očekujte da vam partner skine zvezde sa neba, već budite zadovoljni onim malim svakodnevnim stvarima koje stalno čini za vas – a koje su, na kraju se uvek ispostavi, mnogo bitnije.

Volite da naređujete

Partneri u vezi su tim i niko tu nikome ne može da naređuje. Ono što vam treba za srećnu i zdravu vezu je komunikacija, odnosno razgovor o onome što vam je potrebno i što želite. Ponekad je problem samo u načinu na koji ćete saopštiti partneru svoje želje ili potrebe.

Ako ste navikli da uvek sve kontrolišete i da naređujete svima, gledajte da ne budete takvi prema partneru.

Zapustili ste se

Uopšte nije retkost da se ljudi, kad su u dugoj vezi, malo zapuste – dobiju nekoliko kilograma viška, nose trenerke sve vreme i misle da u tome nema baš ništa pogrešno.

U ovakvu kolotečinu neretko upadnu oboje partnera, pa se onda jednog dana probude i iznenada shvate da imaju po deset kilograma više i da je potrebno da značajno promene svoje navike, higijenu i odeću.

Stalno zvocate

Zvocanje nije zabavno ni onome ko zvoca, a ni onome kome zvoca. To stvara jednu neprijatnu atmosferu, gde se jedno od partnera oseća kao dete kojem mama zvoca da vrati stvari na mesto. Drugi partner, onaj koji zvoca, oseća se kao da vuče vezu na svojim plećima, i niko tu nije srećan.

Ne samo što bi trebalo da što pre prestanete da zvocate, već je vreme i da, ako vama partner zvoca, razmislite kako možete da mu pomognete i stavite mu do znanja da cenite sve što radi.

Ne dozvolite da vam zvocanje postane navika, već otvoreno razgovarajte u čemu je problem i pokušajte zajednički da ga rešite.

Uvek, baš uvek ste zajedno

Za sjajnu vezu su potrebni i hobiji, odvojene interesne sfere, jaka prijateljstva izvan veze. Ako vam se čini da među vama više nema one iskre, možda vam je potrebno samo da se malo udaljite jedno od drugog.

Hobiji kojima se bavite, negovanje prijateljstva izvan veze... sve to pomaže da i jedno i drugo imate prostora za sebe, što je  potrebno vezi kako bi "cvetala".

Povezano

Sve vesti