Turski specijalitet - paša lokum

Autor:

Izgleda sjajno, a pravi se mnogo lakše nego što očekujete.

Turski specijalitet - paša lokum Foto: Guliver/Getty Images/myasinirik

Tradicionalna turska poslastica, paša lokum ili sultanova slatka sarma, kako se još naziva, idealna je za one koji vole kremaste kolače.

Sastojci:

150 grama kokosovog brašna

Litar mleka

300 grama šećera

100 grama putera

70 grama gustina

120 grama brašna

Četiri kašike kakaa

Kesica vanilin-šećera

250 mililitara slatke pavlake

Priprema:

U veliki pleh sipajte kokosovo brašno i rasporedite ga ravnomerno.

U veću šerpu sipajte mleko i stavite na vatru srednje jačine, a onda dodajte šećer, puter, gustin, brašno, kakao, vanilin-šećer. Kuvajte smesu dok ne postane gustine kao puding, ali je sve vreme mešajte.

Skinite smesu sa šporeta i nalijte je u pleh, na koji ste prethodno sipali kokos. Dok sipate, vodite računa da smesu nalijete što bliže ivicama, a onda je lopaticom za kolače lagano razmažite skroz ka ivicama. Imajte na umu da ako smesu nalijete samo na sredinu pleha, biće vam teško da je razvučete ka ivicama jer će se kokos ispod mnogo pomerati.

Kada ste smesu rasporedili po celom plehu, ostavite da se hladi nekoliko sati.

U međuvremenu, umutite slatku pavlaku i sipajte je na smesu koju ste prethodno ohladili, takođe je nanoseći otprilike do jednog centimetra od ivica, da pavlaka ne bi curela kada savijate rolatiće.

Nakon toga, nožem isecite trake širine od oko četiri-pet centimetara, a zatim svaku traku na polovini dužine presecite na pola. Krenite od ivice da savijate u rolat, tako da kokos ostaje sa spoljašnje strane. Budite vrlo nežni, da se kremasti kolač ne bi raspadao.

Povezano

Sve vesti