mondo.rs,Beta

Veliko zagađenje: Komšije se guše, zatvorene škole

Autor:

U Makedoniji je ogromna zagađenost vazduha zbog koje su preduzete određene mere.

0
A- A A+
fabrika zagađenje proizvodnja ekologija vazduh smog fabrike industrija industrije Foto: Mondo/Goran Sivački

Vlada Makedonije danas je odlučila da zbog visokog zagađenja vazduha produži školski raspust u osnovnim i srednjim školama za dva dana.

Poslednja dva, tri dana zagađenost vazduha u većim makedonskim gradovima i nekoliko puta je iznad dozvoljenih granica, a u Skoplju su danas uvedeni besplatan gradski prevoz i dvostruko skuplje cene parkiranja u centru, kao mere za smanjenje zagađenja.

Kakav vazduh dišu Srbi

Zamenik ministra obrazovanja Makedonije Petar Atanasov medijima je izjavio da je zimski školski odmor produžen zaključno sa utorkom 22. januara i da važi za sve državne i privatne osnovne i srednje škole.

Sarajevo u TOP 5 najzagađenijih gradova na svetu!

Kako je istakao, ta hitna mera je doneta da bi se skratilo vreme izlaganje dece zagađenom vazduhu i tako zaštitilo njihovo zdravlje.

Prilikom odluke da zimski odmor produži dva dana vlast se rukovodila vremenskom prognozom, ali je u slučaju da se zagađenost vazduha ne smanji moguće je i da bude i dodatno produžen.

"Vlada Makedonije, a pre svega ministarstva za životnu sredinu i za zdravstvo narednih par dana pratiće situaciju i na osnovu toga u koordinaciji sa Ministarstvom prosvete biće odlučeno o eventualnom daljem produžavanju zimskog odmora", rekao je Atanasov.

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.