Beta,Tanjug

Brexit na delu: Britanci "popisuju" državljane EU

Autor:

Britanija počinje primenu programa registracije oko 3,5 miliona državljana EU koji žive u Velikoj Britaniji u pripremi za proces njenog izlaska iz Unije.

3
A- A A+

Prema planu, čija probna faza počinje danas, državljani EU koji žele da ostanu da žive u Velikoj Britaniji moraju da podnesu zahtev za status naseljenika uz plaćanje troškova od 65 funti (83 dolara) za odrasle i 32,50 funti za decu.

BREXIT: Šta sad? EU: A da ipak ostanemo zajedno

Ministarka za imigraciju Karolajn Nouks rekla je da će britanske vlasti imati sistem prema "kome će biti lako i jednostavno za državljane EU da dobiju taj status".

Međutim, vlada veliko nepoverenje prema britanskim vlastima, delimično zbog nedavnog skandala Vindraš (Windrush) kada su dugogodišnji stanovnici Velike Britanije sa Kariba deportovani ili privedeni jer nisu mogli da podnesu dokumente koji dokazuju njihovo pravo da žive u Velikoj Britaniji.

Inače, britanska premijerka Tereza Mej odbacila je danas pozive da odloži izlazak Britanije iz EU i poručila da će se još više zalagati da parlament odobri zakon o razvodu od Unije.

Mej je rekla da će pre odlaska pred lidere EU još razgovarati sa poslanicima vlade i opozicije o njihovoj zabrinutosti u vezi sa sporazumom.

Povezano

Sve vesti