I ovo se računa kao trening

Autor:

Verovatno vežbate više nego što mislite, i to dok radite ove kućne poslove.

I ovo se računa kao trening Foto: Guliver/Getty Images/Jovanmandic

"Puls ne morate da podignete znojeći se u teretani", kaže fitnes instruktor Kejt Braun. "Puls možete da podignete i kada obavljate neku veću kupovinu u prodavnici, pomažući prijatelju da se preseli ili plesanjem uz omiljenu muziku. Svi voljni pokreti se računaju. Umesto da pokušavate da shvatite koliko kalorija se troši usisavanjem, a koliko na traci, pohvalite sebe za sve fizičke aktivnosti koje svakodnevno obavljate", predlaže ona.

Čak i "male" aktivnosti, poput penjanja uz stepenice, odlaska do prodavnice, vežbi istezanja... sve se to računa.

Odlazak u veću kupovinu

Ne računa se kao trening kada odete do prodavnice da kupite hleb, ali kada nosite više stvari, to je već druga priča.

Bez obzira na to da li nosite punu korpu ili gurate kolica, to je definitivno vežba. Kao dodatne vežbe računaju se čučnjevi i istezanje da dohvatite potrebne namirnice. I, pazite kada se okrećete na stranu da ne biste povredili leđa.

Plesanje

Ne morate ni da idete na Zumbu ili tako nešto, možete da idete na časove bilo kojeg plesa. Na kraju, ne morate čak ni to - pustite omiljenu muziku i uživajte.

Brisanje poda

Znate i sami koliko je naporno potiranje poda... Još ako se malo istegnete pre toga, pa se bacite na čišćenje poda, sve su šanse da ćete se doooobro preznojiti. Usput, pustite omiljenu muziku, igrajte – popravićete sebi raspoloženje, vežbaćete i kuća će biti čista.

Seks

U zavisnosti od energičnosti kojom "to" radite, seks može da bude jednak laganoj šetnji, ali i onoj malo bržoj. Uživaćete, a plus ćete obaviti i trening.

Košenje travnjaka

Dok kosite travnjak, rade vam mišići nogu, ruku, stomak... Čak i ako koristite električnu kosilicu, i dalje se krećete, barem hodate, tako da je i to nešto.

Kačenje veša

Izvadite mokar veš iz mašine, pa onda iz korpe taj mokar veš, komad po komad, kačite da se suši. Em što je mokar veš teži, pa vam treba više snage da ga podignete, em što svaki put čučnete da uzmete novi komad za kačenje... I eto, odradili ste lagani trening.

Čišćenje snega

Poslednjih dana su mnogi ovako vežbali. Nije iznenađenje da se čišćenje snega računa kao energičan trening. Samo, imajte na umu da ovakve aktivnosti mogu da budu veoma naporne za srce, zato osluškujte šta vam telo govori i odmorite kada ste umorni.

Važno je da budete svakodnevno fizički aktivni, na bilo koji način. Zato se ne opterećujte toliko treninzima, ukoliko ste tokom dana naktivni na neki drugi način – vaše telo je u pokretu i kad šeteta, čistite kuću... tako da verovatno vežbate više nego što shvatate.

Povezano

Sve vesti