Preminuo profesor Miroslav Prokopijević

Autor:

Profesor ekonomije Miroslav Prokopijević, saradnik Instituta za evropske studije i direktor Centra za slobodno tržište, iznenada je preminuo.

0
A- A A+
crkva sveća sveće spc Foto: Mondo/Goran Sivački

Prokopijević je rođen 1. novembra 1953. u Lučanima, gde je završio osnovnu školu. Gimnaziju je završio u Čačku, diplomirao je 1976. godine na Prirodnomatematičkom fakultetu u Beogradu, a potom 1978. i na Filozofskom fakultetu.

Magistrirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu i na FPN-u u Zagrebu, gde je 1981. i doktorirao.

U svojoj dugogodišnjoj akademskoj i istraživačkoj karijeri Prokopijević je ostavio je veliki broj knjiga, naučnih radova, publikacija i eseja u kojima se najčešće bavio temama iz oblasti tržišne privrede, Evropske unije, kao i tranzicionih reformi u Srbiji, navodi se u saopštenju LIBEK-a, čiji je Prokopijević bio saradnik.

Pored predavanja na Evropskom univerzitetu, kao i na univerzitetu Donja Gorica, predavao je kao gostujući predavač na univerzitetima u Lajpcigu, Duizburgu, Torinu, kao i na univerzitetu Džordž Mejson u Sjedinjenim Američkim Državama.

Miroslav Prokopojević ostaće upamćen kao veliki kritičar vlasti u poslednjim decenijama, borac za slobodu pojedinca, odgovornu državu i dosledno sprovođenje vladavine prava.

Povezano

Sve vesti