Do kraja godine bez čekanja na određene operacije

Autor:

Uskoro bez lista čekanja na ortopedske i operacije katarakte u bolnicama u manjim mestima u Srbiji.

Do kraja godine bez čekanja na određene operacije Foto: Guliver/Getty Images/Sam Edwards Ilustracija

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da bi do kraja godine najveći deo lista čekanja za ortopedske i operacije katarakte trebalo da bude ukinut, a druge liste da budu drastično smanjene.

Lončar je na skupu u Klubu poslanika u Beogradu rekao da je u sistemu zdravstva, prvi put, urađena najdetaljnija analiza lista čekanja.

"Uzeli smo u obzir sve parametre koje utiču na listu čekanja, od kapaciteta bolnice, operacionih sala, intenzivne nege, bolesničkih soba, broja lekara, specijalista koji rade operacije, medicinskih sestara, anesteziologa, materijala - svega što je neophodno da bi dobili jednu pravu analizu", rekao je Lončar.

Zaključak je, naveo je ministar, da u najvećem delu bolnica u unutrašnjosti Srbije ne bi trebalo da postoje liste čekanja, kada je reč o ortopedskim i operacijama katarakte.

Broj tih operacija bi, kako je istakao, u ovoj godini mogao biti povećan najmanje za 80 odsto.

Izvor: Tanjug

"Na nama je da nabavimo dodatne količine materijala i stvari koje koje su neophodne za te operacije. Uz bolju organizaciju i neke sitnice koje treba da nabavimo, mislim da ćemo za 80 odsto povećati broj tih operacija, što bi značilo da u većini bolnica u unutrašnjosti zemlje za te operacije ne bude lista čekanja, a da u većim bolnicama one budu znatno smanjene", rekao je Lončar.

On je kazao da je nemoguće da ne postoje liste čekanja u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu.

Lončar je pojasnio da je svaka bolnica dobila napismeno šta i koliko operacija mora da uradi u narednom periodu.

"Na nedeljnom nivou ćemo pratiti kako se to odvija i kako teče plan koji smo zamislili da uradimo", dodao je ministar.

Transplantacija organa:Najteže je čekanje (ANKETA)

Povezano

Sve vesti