Nemci nam otpisali dug od 18,5 miliona evra!

Autor:

Reč je o dugu u okviru Pariskog kluba poverilaca, saopštilo je Ministarstvo finansija.

33
A- A A+
novac, evro, evri, strana valuta, valute, 100 evra pare valuta menjačnica Foto: MONDO/Mario Milojević

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa ambasadorom Nemačke Tomasom Šibom o, kako je rečeno, odličnoj saradnji dve države, sve većim ulaganjima nemačkih privrednika u Srbiji, ali i dugu od 18,5 miliona evra koji je Nemačka u decembru otpisala našoj zemlji zbog dobrih performansi i ekonomskih rezultata.

Reč je o dugu u okviru Pariskog kluba poverilaca, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ministar Mali je istakao da su poslednjih godina kroz različite programe u saradnji sa Vladom Srbije, lokalnim institucijama, Nemačkom razvojnom organizacijom (GIZ), Nemačkom razvojnom bankom (KfW), kao i brojnim partnerima, podržane reforme i promene koje su pre svega usmerene na održiv ekonomski razvoj.

"Osim reformi koje se tiču održivog ekonomskog razvoja, značajni su i podsticaji za unapređenje životne sredine, kao i unapređenje demokratskog građanskog društva i državne administracije", rekao je Mali.

On je dodao da je saradnja sa Nemačkom značajna i zbog odličnih privrednih veza.

VELIKA nemačka auto-kompanija dolazi u Srbiju!

"U našoj zemlji posluje četiri stotine firmi iz Nemačke, u kojima radi oko 50.000 ljudi. Investitorima je od ključnog značaja da posluju u zemlji koja je stabilna, a Srbija je sprovela brojne reforme čiji se ekonomski efekti sada vide. Srbija čini sve kako bi bila što atraktivnija za ulaganja, kako bismo stvorili još povoljniju poslovnu klimu i imali još više investitora. Sve to vodi ka odličnom rezultatu - spoljnotrgovinska razmena sa Nemačkom je u stalnom porastu", istakao je ministar.

Ministar finansija je podsetio da je sada u fokusu makroekonomska stabilnost, ravnoteža između rasta javne potrošnje, investicija i povećanja aktivnosti naše privrede.

"Prvi korak koji smo sproveli je smanjenje doprinosa za nezaposlene, a u stalnom smo kontaktu sa privrednicima kako bismo kao država učinili još više za stimulaciju dodatnog ulaganja u našu zemlju, što podrazumeva i ulaganja u infrastrukturu", rekao je Mali.

Ambasador Nemačke u Srbiji Šib je rekao da je saradnja Nemačke i Srbije pružila vidljive efekte i istakao da je poseban fokus na podsticanju održivog rasta i zapošljavanju.

Inače, od 2000. godine kroz različite programe u saradnji sa Vladom Republike Srbije, lokalnim institucijama, Nemačkom razvojnom organizacijom GIZ, Nemačkom razvojnom bankom KfW i brojnim partnerima, podržane su reforme i promene koje su usmerene na održiv ekonomski razvoj, životnu sredinu i unapređenje demokratskog građanskog društva i državne administracije.

U okviru te saradnje je Nemačka podržala Srbiju sa više od 1,8 milijardi evra, navodi se u saopštenju.

Nemci nam za 18 godina dali 1,8 milijardi evra

Povezano

Sve vesti