Važan sastanak: Merkel i Vučić za stolom

Autor:

Predsednik Srbije i najmoćnija žena Evrope srešće se u Davosu, na svetskom ekonomskom forumu, koji počinje danas. Sastanak planiran za sutra u 16 časova.

102
A- A A+

merkel Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Sohn

Na sastanku srpskog predsednika Aleksandra Vučića i nemačke kancelarke Angele Merkel na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, pored Kosova, ekonomske saradnje i evrointegracija Srbije, razgovaraće se i o ponovnom dolasku "najmoćnije žene Evrope" u Beograd, objavio je beogradski "Kurir".

Razgovaraće i o o tome kako da se pomogne Srbiji u vezi sa kvotama EU za čelik.

To će biti njihov 15. susret do sada, uključujući i vreme kada je bio premijer, a Vučić kaže da, i pored toga, oseća tremu.

"Zato što je reč o osobi koja je izuzetno odgovorna i ozbiljna, sa njom nema gluposti na koje su srpski političari navikli, pa su pokušavli da je šarmiraju i slično. Suviše je ona ozbiljna, morate dobro da se pripremite, da imate odgovore na sva pitanja, da dobro razumete šta Nemačka želi, da razumete šta Srbija želi i može da biste dobili najviše", rekao je Vučić u Davosu gde učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu.

Kako je rekao, uprkos ličnim garancijama predsednika EK Žan Klod Junkera, Srbija nije srećna suštinom odluke EU o čeliku i zbog toga će nastaviti da moli Merkelovu da nam pomogne.

"Kurir" prenosi ocenu jednog svog izvora da "Merkelova pokazuje ličnu zainteresovanost za Srbiju i region, želju da pomogne u rešavanju kosovskog pitanja" i da se "zato trudi da bude priusutna".

"Nemačkoj je važno da Balkan bude stabilan. Merkelova je Vučiću jednom već istakla da bez stabilnog Balkana nema stabilne Evrope. Poznato je da njih dvoje imaju blizak odnos, što je važno za odnose Srbije i Nemačke", rekao je taj izvor.

"Kurir" prenosi i ocene analitičara da će u razgovoru dvoje državnika posebno biti reči i o nedavnoj poseti Beogradu ruskog predsednika Vladimira Putina.

Izvor: MONDO

Povezano

Sve vesti