Direktori najjačih kompanija u očaju: LOŠA GODINA!

Autor:

Istraživanje konsultantske kuće PrajsvoterhausKupers (PwC) pokazuje "rekordan skok pesimizma" među korporativnim liderima sveta.

 Direktori najjačih kompanija u očaju: LOŠA GODINA! Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Njihov poslovni sentiment potonuo zbog trgovinskih sporova, usporavanja globalnog rasta i iščezavanja benefita od poreske reforme predsednika SAD Donalda Trampa.

Prema rezultatima najnovijeg izdanja godišnjeg istraživanja PwC-a, sprovedenog među generalnim direktorima kompanija, 30 odsto njih očekuje smanjenje globalnog rasta u ovoj godini, što je šest puta više nego godinu ranije, kada je bilo 57 odsto optimista, izveštava agencija AP.

Istraživanje, objavljeno u ponedeljak uoči otvaranja Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, obuhvatilo je odgovore više od 1.300 direktora širom sveta i tretira se kao pouzdana prognoza budućih ekonomskih rezultata.

"Imamo iznenađujući rast pesimizma među direktorima o stanju globalne ekonomije i o izgledima u narednih 12 meseci", izjavio je predsednik PwC-a Bob Moric, dodajući da se "poverenje smanjuje" usled rastućih trgovinskih tenzija i protekcionizma.

Trideset pet procenata generalnih direktora navelo je da ih na duži rok brine preterana regulativa koju smatraju najvećom pretnjom njihovom poslovanju.

Stiže nova ekonomska KRIZA, GORA nego 2008.

"Politička neizvesnost" - nova metrička kategorija uvedena ove godine - našla se na drugom mestu kao rizik koji ugrožava poslovanje, pokazalo je istraživanje.

Anketa među direktorima iz 91 zemlje sprovedena je u septembru i oktobru onlajn, metodom neposrednih intervjua i telefonom.

Pogoršanje raspoloženja korporativnih lidera je, kako navodi AP, najizraženije u SAD-u. Naime, istraživanje je pokazalo da je za 41 procentnih poena manje izvršnih direktora zaokružilo SAD kao vodeće tržište za rast, kao i da se optimizam među rukovodiocima iz Severne Amerike stropoštao sa prethodnih 63 na 37 odsto.

Vučić: Nova EKONOMSKA KRIZA?!

Moric je naveo da američka dominacija u svetskom biznisu nije ono što je nekad bila, napominjući da su SAD gotovo u poslednjih pola veka bile "gravitaciona osa" tržišta kapitala.

"Sada se to težište promerilo malo više na istok", u Kinu i druge delove Azije, rekao je on.

Kriza na pomolu? Srbija puni trezor zlatom!

Protekcionističke mere Trampove administracije u trgovini s Kinom i drugim ključnim trgovinskim partnerima uzimaju danak - PwC je utvrdio da je 98 posto američkih direktora i devet od deset kineskih kolega izrazilo zabrinutost zbog trgovinskih problema između SAD-a i Kine.

Moric je takođe ukazao na neizvesnosti vezane za Brexit, jednostavnom konstatacijom: "Uopšte ne znaš u kom pravcu će te stvari krenuti", prenosi AP.

Povezano

Sve vesti