Sjajan trik da odolite "lošoj" hrani

Autor:

Evo kako da zadovoljite želju za brzom i "lošom" hranom, a da ne nabacite salce.

Sjajan trik da odolite "lošoj" hrani Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Koliko puta vam se desilo da niste gladni, ali kada vidite neke grickalice, picu, kolač... jednostavno ne možete da odolite? Pa još kad vam onako zamiriše "ispred nosa"...

E, pa, ispostavilo se da je u tome ključ problema, ali i rešenje.

Tim istraživača sa Univerziteta na Floridi tvrdi da vam treba samo malo volje da zadržite taj inicijalni impuls da pojedete hranu. Oni savetuju da, umesto da odmah uzmete da pojedete te "loše", ali tako primamljive namirnice, najpre ih mirišete dva minuta – i to će zadovoljiti vaš apetit.

Dakle, zadovoljićete potrebu za tom hranom, a nećete uneti kalorije.

Naučnici objašnjavaju da nas kratko mirisanje hrane podstiče da jedemo, ali malo duže mirisanje namirnica, do dva minuta, pomaže nam da se zadovoljimo bez unosa kalorija.

Poenta je, kažu naučnici, u tome što se u mozgu aktivira centar za nagrade i zadovoljstvo kada smo izloženi aromi.

"Miris može da bude moćan alat kada treba da se oduprete uživanju u nezdravoj hrani", kaže profesor Dipajan Bisvas. "Preciznije, suptilan stimulans mirisom može mnogo više da utiče na izbor hrane kod dece i odraslih, nego što to mogu restrikcije".

A sve je to zato što je naš mozak nije dovoljno pametan da da razlikuje da li zadovoljstvo dolazi iz stomaka ili nosa, što u ovom slučaju itekako može da vam bude od koristi.

Imajte na umu da ako namirnice budete mirisali kraće od 30 sekundi, to će verovatno pojačati želju za namirnicama, ali da ćete im lakše odoleti ako ih mirišete oko dva minuta.

Eto, sledeći put kada vas obuzme neverovatna želja da pojedete nešto što ne biste "smeli", poslužite se ovim trikom, možda vam pomogne.

Povezano

Sve vesti