mondo.rs,Tanjug

Haradinaj: Takse bi mogle da ostanu zauvek

Autor:

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj izjavio je da bi nametnute takse na proizvode iz Srbije mogle ostati na snazi zauvek, ukoliko Beograd ne prizna kosovsku nezavisnost, preneo je prištinski portal Zeri.

63
A- A A+
Ramuš Haradinaj Foto: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

  Haradinaj je, nakon razgovora sa američkim ambasadorom Filipom Kosnetom, rekao da Priština želi da ukine takse jer je, kako je kazao, to cilj SAD.

"Razgovarali smo o dijalogu sa Beogradom, razvoju događaja u vezi sa dijalogom, a u vezi sa taksama. Mi smo danas insistirali na postizanju sveobuhvatnog sporazuma o međusobnom priznavanju", rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare.

Ambasador Kosnet se nije oglasio nakon razgovora sa Haradinajem i predsednikom parlamenta Kadrijem Veseljijem ranije danas u kosovskom parlamentu.

"Ako ne ukinu takse, možemo na izbore"

Veselji je nakon razgovora na Facebooku napisao da će odluke prištinskih institucija u vezi sa taksama biti donete u interesu građana i u koordinaciji sa SAD i drugim međunarodnim partnerima.

Veselji posle sastanka: Odluke u koordinaciji sa SAD

"Kosovo je odlučno u tome da zauvek održi svoje strateško partnerstvo sa SAD i to se nikada se neće promeniti", napisao je još Veselji na svom Facebooku i dodao da su imali "veoma konstruktivan sastanak" i da su razgovarali o izazovima ove godine.

Pročitajte još:

Vučić: Kakva razmena, neka Tači prvo reši takse

Takse su uvedene pre dva meseca, 21. novembra, a Beograd nije primenio kontramere, ali je čvrst u stavu da bez ukidanja taksi nema nastavka dijaloga sa Prištinom, a time ni rešavanja pitanja Kosova, odnosno sporazuma o normalizaciji odnosa, na čemu insistira međunarodna zajednica.

Usledili su pozivi EU Prištini da povuče odluku o taksama, a potom i "pretnja" glavnog saveznika, Sjedinjenih Država, da će se, ukoliko to ne učini, Priština suočiti sa sankcijama, pre svega povlačenjem podrške transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga.

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.