NOVE PRETNJE: Ujedinjenje Mitrovice nezaustavljivo!

Autor:

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači tvrdi da je proces za ujedinjenje Mitrovice nezaustavljiv.

30
A- A A+
Hašim Tači Foto: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu Hašim Tači

Tači, koji se nalazi u Davosu na Svetskom ekonomskom forumu, napisao je na svom Facebook profilu da je imao sastanak sa predsednikom opštine južna Mitrovica Agimom Bahtirijem, te da su tom prilikom, kako je naveo, konstatovali da su građani o tom pitanju "rekli svoju reč".

"Sada je red da deluju institucije, vlada, skupstina i predsednik", napisao je Tači.

Inače, Tači je juče na konferenciji za novinare, govoreći o teritorijalnom razgraničenju sa Srbijom, rekao da će Mitrovica, Trepča i Gazivode ostati deo Kosova i nakon eventualnog potpisivanja svobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Inicijativu za ujedinjenje Mitrovice pokrenuo je krajem prošle godine Bahtiri.

Južni deo Mitrovice naseljavaju većinski Albanci, dok su na severu tog grada većinski Srbi.

Stigao zahtev za "ujedinjenje Mitrovice"

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj odbacio je ranije Bahtirijevu inicijativu, ali je predsednik opštine južna Mitrovića nedavno peticiju sa potpisima građana, koji su ga podržali, predao predsedniku parlamenta Kadri Veseljiju.

Veselji mu je tada obećao da će peticija podrške inicijativi ujedinjenja Mitrovice biti ubrzo stavljena na dnevni red parlamenta.

"PRETNJA SRBIMA NA KOSOVU"

Izjavu kosovskog predsednika da je proces ujedinjenja severne i južne Mitrovice nezaustavljiv, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ocenjuje kao pretnju Srbima na KiM.

Đurić je poručio vlastima u Prištini da ne prete aneksijom severne Mitrovice i da ne ugrožavaju mir, stabilnost i bezbednost na KiM i celog regiona, a međunarodnoj zajednici da prestane da žmuri nad nastojanjima Prištine da "zgazi srpske interese na KiM".

"Južna i severna Mitrovica su dva odvojena grada čak i po Ahtisarijevom planu. Tači bi trebalo da odgovori na pitanje zbog čega još uvek nije formirana Zajednica srpskih opština, čiji bi severna Mitrovica trebalo da bude sastavni deo ili je možda Briselski sporazum zaključivao neki drugi Tači", rekao je Đurić za Tanjug.

Kaže da bi na ta pitanja Tači trebalo da odgovori domaćoj i međunarodnoj javnost, a javnost će, navodi, proceniti ko govori istinu.

Povezano

Sve vesti