• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Junker Vučiću: Kvote za čelik neće pogoditi Srbiju

Izvor mondo.rs Izvor Beta

Evropska komisija odlučila je da smanji uvozne kvote za kineske proizvođače čelika, a to bi moglo da smanji i proizvodnju u čeličani u Srbiji. Predsednik Srbije zbog toga je izuzetno zabrinut. Evo šta kaže predsednik Evropske komisije.

 Žan Klod Junker je obavestio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da predložene zaštitne mere EU na uvoz čelika neće imati značajan uticaj na Srbiju.

Vučić: Mogli su da nas izuzmu, ali dobro...

Predsednik Vučić potvrdio je da je sa evropskim komesarom za proširenje i susedsku politiku Johanesom Hanom razgovarao o kvotama za čelik, te ukazao da je Srbija kolateralna šteta činjenice da Evropa, kao i SAD, gledaju kako da zaustave prodor Kine. "Odluka je doneta, nije idealna po nas. Ali, ja sam zahvalan Žan Klodu Junkeru. Danas je u Srbiji objavljeno pismo koje mi je on uputio. I Ana (Brnabić) se mnogo borila. Dobili smo neke usmene garancije, ali... zašto nisu izuzeli nas, ako su izuzeli Norvešku, Lihtenštajn, Island, koje imaju isti SSP kao i mi...? Ako su izuzeli njih, mogli su i nas", rekao je Vučić u uključenju za TV Pink iz Davosa.

"Naša je procena da u okviru predloženih zaštitnih mera na uvoz čelika uobičajeni trgovinski tokovi Srbije za tri kategorije proizvoda ne bi bili uopšte ili bar ne značajno pogođeni", naveo je Junker u odgovoru na Vučićevo pismo od 10. junara u kojem je ukazao na moguće posledice mera EU po Srbiju.

Predsednik EK je objasnio da su na njegov zahtev proteklih meseci članovi Komisije i njihove službe održali brojne sastanke sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i njenim timom.

"Ovi sastanci su održani kako bismo u potpunosti razumeli Vašu zabrinutost, a u cilju pronalaženja održivih rešenja, kako bi na njih odgovorili. Takođe, imao sam priliku da o tome nedavno lično razgovaram sa premijerkom", piše Junker u odgovoru Vučiću.

Dodao je da su tokom tih sastanaka predstavnici Komisije postavili pravne okvire koji moraju da se poštuju i objasnili zašto Komisija veruje da predložene mere EU o uvozu čelika neće imati značajan uticaj na Srbiju.



"U svakom slučaju, klauzula o reviziji koju smo uveli nedvosmisleno uključuje mogućnost prilagođavanja zaštitnih mera ukoliko one dovedu do štetnih efekata, kao što je rizik po stabilnost ili razvoj ekonomije prioritetnih trgovinskih partnera", naveo je Junker.

Potvrdio je da se Komisija obavezala da preispita situaciju o uvozu čelika najkasnije do jula 2019.

"Tokom ove provere biće razmatrani najnoviji podaci o uvozu (uključujući nivo uvoza za 2018. godinu), što može stvoriti mogućnost za promenu referentnog perioda", istakao je Junkeri i poručio predsedniku Srbije da će ;Komisija pažljivo pratiti razvoj situacije u okviru ustanovljenih zaštitnih mera i preduzeti odgovarajuće korake u cilju njihovog prilagođavanja mera, ukoliko to bude neophodno.

Komentari 35

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dakki

Drago nam je sto je tako.

Jasna

Nije ni malo prijatna stvar, ali opet nije ni toliko strasna, nastavljamo dalje istim tempom, nikad se ne zna sta nosi dan a sta noc.

Mikica

Nadam se stvarno da ove predložene zaštitne mere EU na uvoz čelika neće imati značajan uticaj na Srbiju. Najiskrenije se nadam.

special image