Da li nam preti epidemija gripa

Autor:

Sezona gripa je u toku, ali epidemije nema, kaže epidemiolog Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovi - Batut".

Da li nam preti epidemija gripa Foto: Guliver/Getty Images/vladans

Ona ističe da je ove godine, u odnosu na poslednjih 10 godina, najbolji odaziv građana na vakcinaciju.

"Broj obolelih je u skladu sa očekivanim brojem za ovo doba godine i daleko ispod epidemijskog praga. Mi sada imamo nizak stepen virusa, sve u skladu sa očekivanjima za sezonu gripa", rekla je Tanjugu Darija Kisić Tepavčević.

Od početka sezone u Srbiji je od posledica izazvanih gripom umrlo dvoje ljudi.

"Radi se o osobama koje su imale hronične infekcije i koje su pod većim rizikom za nastanak različitih komplikacija", objasnila je Kisić Tepavčević.

Reč je o virusima tima A, upravo onim virusima za koje se očekivalo da će da budu prisutni u ovoj sezoni i oni se "nalaze u sastavu ovogodišnje vakcine". 

Iako je potvrđeno da do kulminacije gripa neće doći, najugroženiji su kao i uvek hronični bolesnici i starije osobe sa slabim imunitetom.

"Lekare najviše posećuje najmlađi uzrast, deca do četiri godine. To je zato što su roditelji najsavesniji što se tiče zdravlja njihove dece i najčešće se javljaju pedijatru, pa su u ovoj grupi najviše beleže respiratorne infekcije koje se povezuju sa gripom", rekla je epidemiolog Kisić Tepavčević.

Odrasli se sa takvim simptomima ređe javljaju lekaru, kažu u "Batutu", i ističu da je ove godine u odnosu na poslednjih 10 godina najbolji odaziv građana na vakcinaciju protiv gripa.

Postoji dovoljan broj vakcina za one koji se nisu vakcinisali i one se, prema potrebi, ravnomerno raspoređuju po zdravstvenim ustanovama.

Povezano

Sve vesti