Ovi gimnazijalci pišu najbolje aplikacije (VIDEO)

Autor:

Proglašeni pobednici osmog mts app konkursa

2
A- A A+
mts, telekom srbija, 8. mts app konkurs Foto: MONDO/Goran Sivački

Kompanija Telekom Srbija dodelila je nagrade, vredne mobilne telefone, timovima srednjoškolaca koji su izradili najbolje aplikacije za mobilne uređaje u okviru 8. mts app konkursa.

Prezentacija aplikacija održana je u beogradskom Startit centru, a kao najbolje prema oceni žirija izdvojile su se Cipher, tima "Hemičar i robotičar" iz Matematičke gimnazije iz Beograda, Collector koju je napravio "kollTeam" iz gimnazije "Bolyai" iz Sente, zatim aplikacija H-Work tima "MAP" iz gimnazije "Bora Stanković" iz Niša, i aplikacije virSpeak i Flux timova "SouthSerbia Džiberi" i "Baltazar" iz gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša.

mts, telekom srbija, 8. mts app konkurs Foto: MONDO/Goran Sivački

"Izuzetno smo ponosni na đake koji su i ove godine uložili veliki trud da uz svoje školske obaveze izrade kvalitetne i vredne aplikacije. I ovoga puta pokazalo se da imamo generaciju spremnu da ozbiljno odgovori na zahteve konkursa, pokazujući pri tom veliku kreativnost i maštovitost u stvaranju aplikacija koje imaju praktičnu primenu i predstavljaju gotov proizvod. Na ovaj način podstičemo novu generaciju Telekomovih pokretača", izjavila je Marija Bošković, direktorka Sektora za odnose s javnošću Telekoma Srbija i dodala da je mts app konkurs jedan od vodećih projekata u okviru kampanje "Pokrećemo pokretače" kojim Telekom Srbija nastoji da osnaži institucije i pojedince da u svom okruženju iniciraju pozitivne promene i motivišu druge da krenu tim putem.

Telekom Srbija od 2011. sa uspehom organizuje mts app konkurs namenjen učenicima gimnazija koje rade prema programu za talente na polju matematike, informatike i računarstva. Broj učesnika i kvalitetnih aplikacija povećava se svake godine, tako da je ovog puta 28 timova iz gimnazija u Senti, Novom Sadu, Beogradu i Nišu predstavilo 29 aplikacija.

Pored kriterijuma kao što su originalnost ideje, kompleksnost rešenja, inovativnost i funkcionalnost, žiri je u obzir uzeo i društveno odgovornu namenu aplikacija, kao i njihov doprinos unapređenju upotrebe mobilnih telefona i uređaja.

Pet timova iz Srbije koji su izradili najbolje aplikacije naći će se u konkurenciji sa pobedničkim timovima iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore u okviru "Regionalnog app izazova" koji se ove godine održava u Podgorici.

Pobednike "Regionalnog app izazova" očekuje poseta jednoj od vodećih IoT konferencija u Berlinu, a biće dodeljena i specijalna nagrada za inovativnost.

Do sada je preko 2.000 učenika upoznato sa ovim konkursom, a 135 timova prezentovalo je 141 aplikaciju. Konkurs je uvršten u selekciju prestižne evropske organizacije CSR Europe, a podržava ga i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

mts, telekom srbija, 8. mts app konkurs Foto: MONDO/Goran Sivački

Opisi pobedničkih aplikacija:

Cipher (tim "Hemičar i robotičar", Matematička gimnazija, Beograd) – Aplikacija omogućava brzo i intuitivno šifrovanje podataka ključem.

Collector (tim "kollTeam", gimnazija "Bolyai", Senta) – Aplikacija je namenjena daljinskoj kontroli solarnog kolektora napravljenog sa ciljem smanjenja potrošnje električne energije i zaštite životne sredine. Pomoću aplikacije se mogu kontrolisati parametri kolektora i pratiti informacije poput temperature i količine sunčeve svetlosti, dok se njen pun potencijal daljim razvijanjem može iskoristiti za kontrolisanje kućnih uređaja, poput centralnog grejanja i sistema za hlađenje.

Flux (tim "Baltazar", gimnazija "Svetozar Marković", Niš) – Aplikacija služi za olakšano korišćenje telefona u svakodnevnici, kao i organizaciju dnevnih obaveza. Flux aplikacija konstantno komunicira sa bazom podataka i time prilagođava informacije potrebama korisnika.

H-Work (tim MAP, gimnazija "Bora Stanković", Niš) – Ova aplikacija brzo i lako omogućava majstorima da pronađu poslove za koje su specijalizovani ili učenicima srednjih stručnih škola da pronađu praksu. Istovremeno, aplikacija H-Work pomaže građanima da brzo i lako pronađu majstore za određene popravke.

virSpeak (tim "SouthSerbia Džiberi", gimnazija "Svetozar Marković", Niš) - Aplikacija je napravljena sa ciljem da se unapredi mogućnost komunikacije korisnika mobilnih uređaja sa Android operativnim sistemom. Aplikacija omogućava verbalnu i gestikularnu komunikaciju preko simuliranog trodimenzionalnog okruženja, deljenje fajlova i kratkih poruka, kao i prenos animacija i ostalih sadržaja.

Izvor: MONDO

Povezano

Sve vesti