Beta

Odložena evakuacija meštana Jasenovika

Autor:

Evakuacija meštana Jasenovika kraj Niša zbog uklanjanja cisterni sa amonijakom odložena je do daljeg odlukom gradskog Štaba za vanredne situacije.

Odložena evakuacija meštana Jasenovika  Foto: Mondo/Stefan Stojanović ilustracija

Bratimir Vasiljević, predsednik gradske opštine Pantelej na čijoj teritoriji se nalazi Jasenovik je agenciji Beta rekao da je gradski Štab za vanredne situacije doneo takvu odluku kako bi resorna ministarstva, Vlada Srbije i Železnice Srbije dodatno razmotrile nastalu situaciju i donele konačnu odluku da li će amonijak biti istočen iz cisterni ili će cisterne biti uklonjene bez istakanja.

Vasiljević je rekao da je prvobitna odluka Železnica Srbije bila da se cisterne uklone bez istakanja.

"Na mestu gde su dve cisterne izetele iz šina i prevrnule se do daljeg se neće ništa raditi. Tamo je obezbeđeno stalno dežurstvo i građani nemaju nikakvog razloga za zabrinutost. Nema razloga za širenje panike", rekao je Vasiljević.

On je kazao da će nakon donošenja konačne odluke o uklanjanju cisterni ili njihovom istakanja, gradski Štab za vanredne situacije doneti odluku o evakuaciji meštana Jasenovika, ali i domaćih životinja, jer je Štab u obavezi da zaštiti i ljude i životinje.

Istakanje amonijaka kod Niša, evakuišu celo selo

Štab za vanredne situacije, čiji je komandant gradonačelnik Niša Darko Bulatović, oglasio se saopštenjem u kome je navedeno da se od nadležnih zahteva da primene rešenje sаnаcije koje je "nаjbezbednije po živote i zdrаvlje ljudi, domаćih životinjа i životnu sredinu".

"Grаdski Štаb zа vаnredne situаcije je u potpunosti spremаn dа, pošto od nаdležnih dobije obаveštenje dа su se stekli svi potrebni tehnički i bezbedonosni uslovi zа izvođenje operаcije, izvrši svoje zаkonske obаveze u smislu privremenog zbrinjаvаnjа stаnovništvа i životinjа iz potencijаlno ugrožene zone", navedeno je u saopštenju.

Selo Jasenovik ima 360 stanovnika, a prema prvobitnoj odluci meštani su trebali da napuste svoje domove danas i sutra od 8 do 15 časova.

Cisterne sa tečnim amonijakom iskliznule su iz šina i prevrnule su se na pruzi koja je od Jasenovika udaljena između 600 i 700 metara.

Vagoni su izleteli iz šina u subotu, 19. januara i od tada je u prekidu saobraćaj na toj deonici pruge do Niša do Prahova.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti