Tanjug

Pre leta: Kome će Rusi prodati Agrokor?

Autor:

Ruska banka Sberbank planira da proda svojih 39 odsto Agrokora u prvoj polovini ove godine, rekao je danas u Davosu Aleksandar Veđahin, prvi potpredsednik Sberbank.

1
A- A A+

idea, agrokor, prodavnica Foto: Mondo/ Goran Sivački

"Jasno je da ruska banka u pregovorima s investitorima, kao i s aktuelnim poveriocima - vlasnicima Agrokora pokušava da postigne najbolju cenu za svoje deonice, ali se čini da Veđahin svojom izjavom smanjuje manevarski prostor za Sberbanku", piše "Jutarnji list", pozivajući se na informacije RIA novosti i Blumberga.

U tom kontekstu napominje da "kada prodavac najavi da želi da proda svoj 'proizvod' do određenog datuma, tada kupac zna da se prodavcu jako žuri i može smanjiti cenu tog proizvoda".

"Osim, naravno, ako je prvi potpredsednik ruske banke želeo da pošalje poruku investitorima da ima dovoljan broj interesenata koji daju dobre ponude, pa 'ko prvi devojci njegova devojka'", dodaje Jutarnji.

Tajkun uzvraća udarac: Todorić ulazi u politiku

U tekstu dalje piše da se sve to, međutim, događa u situaciji kada još uvek nije dovršena implementacija nagodbe poverilaca Agrokora i kada traju pregovori oko refinansiranja rol-ap (roll-up, zamenskog kredita) kredita vrednog 1,06 milijardi evra.

Implementacija nagodbe poverilaca bi trebalo da bude gotova do kraja marta ove godine, poručili su iz Agrokora, a rol-ap kredit bi trebalo da bude refinansiran od aprila do juna.

"Problem je u tome što će Agrokor do tada plaćati efektivne kamate za rol-ap u iznosu od 14 posto, što je destruktivno po kompaniju, i u koncernu se nadaju da će uspeti značajno da spuste iznos kamate", navodi hrvatski list.

Sklopljen dil: Rusima gotovo pola Agrokora

Portal Index.hr podseća da je Maksim Poletajev, savetnik predsednika uprave Sberbanke, prošlog meseca izjavio za Rojters da Sberbanka razmatra ponude potencijalnih kupaca Agrokora.

On je tada rekao da je Sberbanka već počela da dobija ponude za svoj udeo od različitih fondova iz SAD-a, Kanade i Velike Britanije.

"Sve će zavisiti od cene, za sada razmatramo ponude", kazao je Poletajev.

Takođe je rekao da je Sberbanka u razgovorima s raznim investitorima koji bi mogli da učestvuju u refinansiranju Agrokorovog duga.

Povezano

Sve vesti