mondo.rs

Povratak riječke grupe Fit!

Autor:

Pesma "Mačka" nam ne izlazi iz ušiju decenijama unazad, a riječki bend je upravo objavio novi singl "Ljubav je magija", kojim najavljuje povratak na scenu.

2
A- A A+
Fit, grupa Fit Foto: MONDO/Predrag Vujić sa koncerta u Beogradu 2009.

Jedna od najprepoznatljivijih riječkih pop-rok grupa opet je aktivna.

Pre deset godina, riječki Fit održao je koncert u Beogradu, kojim je evocirao lepe uspomene i duh nekadašnjeg bezbrižnog ćživota uz hitove poput "Mačka", "Zvoni telefon", "Novi dan" ("Ona dobro zna")", "Zaboravit ću sve" (koji je potom poslužio navijačima Partizana kao inspiracija za pesmu "Dobro pamtim sve"). IZveštaj sa tog koncerta pročitajte OVDE

Uoči tog koncerta, frontmen Davor Lukas je izjavio da je članovima grupe Fit Beograd praktično bio druga kuća, s obzirom na to da su oba albuma - "Uz Rijeku" (1988) i "Daj mi ruku" (1989), objavili za PGP RTB.

Deceniju nakon tog nastupa u Beogradu, riječki Fit objavio je novi "Ljubav je magija", koji je sniman u studiju Nena Belana u Rijeci i u studiju Zorka Opačića u Amsterdamu.

Novi singl donosi prepoznatljivi fitovski gitarski power pop, karakterističnog vokala Davora Lukasa i zaraznog refrena. Poslušajte ga OVDE

Oslonac postave i dalje čine originalni članovi Davor Lukas (vokal) i Zorko Opačić (gitara). Bubanj, kao i na poslednjem albumu "2011" svira Alen Tibljaš, a bas gitaru će na koncertima svirati Robi Jovanović (Mandrili, Turisti).

Frontmen riječkog sastava se u intervjuu za LongPlay pre deset godina prisetio kako je bilo živeti u Beogradu, kako su se za Rijeku vraćali autoputem koji je bio prepun tenkova, kada je poslednji put video Milana Mladenovića, Magi... 

"Poslednji koncert kao Fit trebalo je da sviramo, mislim, na 'Akademiji'. Taj dan su neke žene provalile u skupštinu i tamo ih je nešto Bata Živojinović smirivao... Uglavnom, mi smo se kod prijateljice na Novom Beogradu našli sa našim prijateljima iz Ekatarine Velike. Bio je Milan (Mladenović) i Magi (Stefanović) i oni su nam puštali svoj novi album (Dum dum), a mi njima naš, koji nikad nismo izdali. To je bio poslednji put da sam u životu vidio Milana I Magi", prisetio se Davor Lukas.

Posle toga, seli su u automobil i krenuli nazad za Rijeku. A na putu - kolona tenkova prema Hrvatskoj. 

"Mi smo se između dva tenka uključili na autoput... Bio sam mlad i zbunjen. Nisam uopšte shvatao šta će se desiti...Hteo sam da slikam te tenkove! Meni je to bilo zanimljivo, a ovi iz benda su skočili na mene 'što si glup ubiće nas!'. To je bio poslednji susret sa Beogradom, ne tako lep, ali svi prethodni su bili vrhunski. Nama je bio Beograd faktički kao drugi dom. Mi smo u Rijeci živeli deset meseci a u Beogradu dva meseca godišnje. Upoznali smo mnoge drage ljude...", rekao je Lukas.

Fit, grupa Fit Foto: MONDO/Predrag Vujić koncert u Beogradu 2009.

Interesantno je da su tada, dakle 2009. godine, posle povratničkog koncerta u Rijeci odmah odlučili da drugi naprave u Beogradu, čime su pokazali šta im je prestonica nekadašnje Jugoslavije značila u karijeri. 

"U Beogradu smo ostvarili deo karijere i najznačajnije uspehe. Logično zato što nam je tu bio diskograf PGP RTB. Kao riječki bend smo najpre pokušali, normalno, najbliži centar, a to je bio Jugoton, ali su nas odbili dva puta! Onda nas je odbio i Helidon, pa Diskoton i na kraju tog dana smo sjeli u voz, druga klasa 'kokošar', i poneli sa sobom snimke iz sarajevskog studija, koje smo radili sa Firčijem (Ivan Fece bubnjar EKV-a) kao producentom, uzeli slajdove sa koncerta u Kulušiću i doneli u kancelariju Pece Popovića, glavnog urednika PGP-a. Zamračili smo prostoriju i rekli: 'Slušaj ovako zvučimo, gledaj ovako izgledamo' i nakon pola sata rekao je: 'Momci, čestitam imate ugovor!'", prisetio se Davor Lukas.

Međutim, nije sve prošlo glatko. Kada im je PGP dao "zeleno svetlo", trebalo je uzeti snimke iz sarajevskog studija, a odande je stigla neprijatna vest.

"Odmah sam nazvao Sarajevo, ali su nam odatle rekli: 'Je** ga, presnimili smo album, nemojte da se ljutite'. Tako da smo morali da ponovimo snimanje", kaže Lukas, a na pitanje kome su poslužile njihove trake, odnosno ko je nasnimljen na njihove trake, odgovorio je kroz osmeh: "Crvena jabuka!". 

Snimanje prvog albuma, Lukas naziva "romantičnim", prisetivši se kako su snimali spot u Resniku sa sve gomilom nekog đubreta, a studio su delili sa "Pilotima"...

"Sećam se recimo u istom studiju da su Kiki (Lesendrić) i Piloti snimali po danu, a mi po noći. Budio me Kiki sa 'Leto je bilo...'", kaže frontmen grupe Fit Davor Lukas. 

Povezano

Sve vesti