Ne, nemojte ovako na izlazite na ulicu!

Autor:

Potrošite 5-10 minuta na čišćenje automobila od snega i leda.

Ne, nemojte ovako na izlazite na ulicu! Foto: MONDO/Marko Tanasković

Intenzivne snežne padavine utiču svakako na normalno odvijanje saobraćaja. Prema tome, potrebno je uraditi sve što u našoj moći da sebi olakšamo vožnju u takvim uslovima.

Pre svega, nemojte sedati za volan pre nego što detaljno očistite automobil od snega i leda, a ne kao vlasnik vozila sa slike. Metlicu i strugalicu bi trebalo da koristite i startovanja automobila, jer rad automobila u mestu treba maksimalno smanjiti.

Iako je ovo praksa mnogih vozača, kako bi motor dostigao optimalnu radnu temperaturu, ona je potpuno nepotrebna, jer će se motor u toku same vožnje vrlo brzo zagrejati. Rad u mestu, pogotovo hladnog motora, prilično troši gorivo.

Za slučaj da je automobil okovan debljim slojem leda, možete startovati motor kako bi isprskali stakla "zimskom" tečnošću za pranje koja će posle par minuta delimično odlediti prednje staklo. Uključite i klimu da duva maksimalnom snagom takođe prema šoferci.

Ne zaboravite da uključite i grejač zadnjeg stakla.

Osim stakala, potrebno je detaljno očistiti i ostatak vozila od snega, kako biste izbegli plaćanje kazne, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.

Ako primetite da vam stakla magleu toku vožnje, možete malo otvoriti prozor i uključiti klimu, ali tako da ubacuje spoljašnji suvlji vazduh. U suprotnom, klima će reciklirati unutrašnji vlažni vazduh i dodatni zamagliti prozore.

Prilikom čišćenja, obratite pažnju da detaljno očistite i točkove od snega. Nagomilani sneg oko točkova može uticati na upravljivost vozila.

Ovi saveti će vam svakako olakšati vožnju u pravim zimskim uslovima, kakvi su aktuelni ovih dana u Srbiji.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti