Evropa dala ultimatum Maduru, on ODBACIO zahteve!

Autor:

Nemačka se pridružila Francuskoj i Španiji - kažu podržaće lidera opozicije u Venecueli Huana Guaida kao tehničkog predsednika ukoliko vlada predsednika Nikolasa Madura ne raspiše izbore u narednih osam dana. Vlada odbacila zahteve.

43
A- A A+
venecuela, politička kriza, protest Foto: Tanjug/AP/Fernando Llano

Venecuela trenutno ima dva predsednika. Jedan je Nikolas Maduro, koga mnogi protivnici u svetu nazivaju diktatorom i drugog, aktuelnog predsednika parlamenta Huana Guaida, koji se sam proglasio za šefa države.

Guaida su kao predsednika priznale SAD, Kanada, Kolumbija, Argentina, Brazil, Pargvaj, Peru, Gvatemala, Kostarika i Albanija, a Maduro je potom prekinuo sve odnose sa SAD.

I evropske zemlje dale su podršku Guaidi.

Predsednik Francuske Emanuel Makron saopštio je svoju odluku da će podržati Guaida na Twitteru.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo pozvao je danas sve zemlje da podrže narod Venecuele protiv onoga što je nazvao "nelegitimnom mafijaškom državom" venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura.

"Narod Venecuele bi trebalo da slobodno odlučuje o svojoj budućnosti", napisao je Makron na francuskoj i španskom jeziku, dodajući da će Francuska raditi sa svojim partnerima na političkom procesu koji će rešiti krizu u Venecueli.

I visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini zatražila je od Venecuele da održi slobodne, transparentne i kredibilne predsedničke izbore koji će dovesti do vlade koja istinski odražava volju svojih građana.

"Zbog nepostojanja najave o organizovanju izbora uz sve neophodne garancije u narednim danima, EU će preduzeti dalje korake, uključujući i priznavanje rukovodstva zemlje u skladu sa članom 233 ustava Venecuele", navela je Mogerini u saopštenju, prenela je agencija Rojters.

Premijer Španije Pedro Sančez saopštio je da je Guaido "osoba koja bi trebala da bude na čelu tranzicije ka slobodnim izborima", prenosi AP.

Portparolka nemačke kancelarke Angele Merkel poručila je na Twitteru da "narod Venecuele mora da ima mogćnost da slobodno i bezbedno odluči o svojoj budućnosti".

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija tokom danas razmatra situaciju u Venecueli, nakon što se Guaido proglasio tehničkim predsednikom u sredu. Sednica je sazvana na zahtev američkog državnog sekretara Majka Pompea.

Guaido je na čelu venecuelanskog Kongresa, koji smatra da je Madurova pobeda na prošlogodišnjim izborima izvojevana krađom.

SAD, Britanija, kao i više zemalja latinske Amerike podržale su Guaida kao predsednika Venecuele, dok Maduro, koji uživa podršku Kine, Rusije i drugih, tvrdi da je u toku pokušaj državnog udara.

 Vlada Venecuele odbacila je danas zahteve evropskih država da brzo raspiše nove predsedničke izbore.

Šef vladajuće partije Diosdado Kabeljo rekao je da lideri poput španskog premijera Pedra Sančesa treba dva puta da razmisle pre držanja Venecueli predavanja o demokratiji.

"Ko je njega izabrao?", rekao je Kabeljo.

Sančes je postao premijer putem dogovora u parlamentu nakon što je njegov prethodnik podneo ostavku zbog navoda o korupciji.

Kabeljo je okupljenim pristalicama rekao da "niko ne može da dođe i naređuje" vlastima Venecuele.

Više o krizi u Venecueli:

Zašto, kako, ko? (FOTO)

Povezano

Sve vesti