MONDO u poseti West Coast Customs (FOTO, VIDEO)

Razgovarali smo sa osnivačem WCC-a Rajanom Fridlinghausom, a osim gotovih projekata, zavirili smo i u WCC garažu kako bismo videli kako nastaju neke od najluđih kreacija na četiri točka

MONDO u poseti West Coast Customs (FOTO, VIDEO) Foto: MONDO/Marko Tanasković

Continental Tire Performance Tour 2019 je svoju drugu stanicu imao u Burbenku, jednom od brojnih manjih gradova koji od četvoromilionskog Los Anđelesa čine megagrad od čak 18 miliona stanovnika.

Nakon posete BMW Performance centru u kalifornijskoj pustinji, sada je došla na red daleko urbanija priča.

U ovom delu El-Eja pored mnogobrojnih holivudskih studija (Dizni, Worner Bros, Univezal...) nalazi se jedna ništa manje poznata priča. Reč je o ekipi West Coast Customs, čiji nas je harizmatični osnivač Rajan Fridlinghaus lično ugostio.

Ovog puta nisu testirane Continentalove gume, već smo samo uživali u unikatnim kreacijama Rajanove ekipe.

West Coast Customs i Continental sarađuju već desetak godina, a sudeći prema onom što smo videli najviše se troše niskoprofilne gume.

west coast customs Foto: MONDO/Marko Tanasković

Za oko mi je posebno zapao model Continental ExtremeContact 245/30 R20, i to ne zbog same gume, već zbog modela na kom se nalazi. U pitanju je potpuno hromirani "audi R8" napravljen po uzoru na automobil iz filma Tron. Osim hroma, najzanimljivi detalj na ovom modelu su potpuno providne, ali i potpuno funkcionalne felne izrađene od posebne vrste plastike.

Ovaj "audi" se nalazi u izložbenom delu, zajedno sa još nekim jedinstvenim modelima, poput kartinga Super Maria, posebnog modela napravljenog za Dart Vejdera lično, jedinstvenog modela u potpunosti prekrivenog karbonom, kao i drugih zanimljivih modela.

Pogledajte galeriju završenih modela: 

Rajan Fridlinghaus je posebno istakao "karbonski" model od koga je ekipa mnogo očekivala.

"Nekad potrošimo isuviše vremena smišljajući automobil. Recimo, ovaj model od karbona, koji stoji u izložbenom prostoru. Plan je bio da napravimo deset sličnih, ali smo napravili samo jedan jedini, potrošili mnogo vremena, para… To je frustrirajuće", rekao je Rajan Frindlinghaus.

Izvor: MONDO/Marko Tanasković

Spektakl je tek sledio, a to je ulazak "iza zavese", tačnije u radionicu gde se stvaraju svi ovi modeli.

Ovo je bila ekskluzivna prilika da se vidi proces nastajanja automobila sa potpisom West Coast Customs.

Rajan kaže da, za razliku od modela iz TV emisija, u realnom životu se potroši između šest nedelja i šest meseci, kako bi se završio automobil na pravi način.

Pored klasičnih automobila, tu je bilo i nekih posebnih modela, poput električnih kolica za golf sa Rols Rojs amblemom ili kamiona za Kajli Džener, koji će ovoj trendseterki služiti kao mobilna prodavnica sa sve malim salonom lepote.

Što se tiče selekcije automobila, pa rekao bih pola-pola je odnos klasičnih i modernih automobila.

Pogledajte galeriju iz radionice West Coast Customsa:

Pred kraj obilaska naleteo sam na još jedan spektakularan model, za koji će se u kasnijem razgovoru ispostaviti da je omiljeni Rajanov automobil.

Izvor: MONDO/Marko Tanasković

U pitanju je jedan pravi mali monstrum. Školjka je "stigla" iz pedesetih i pripadala je jednom modelu "merkjurija". Sve ostalo je bazirano na modernoj "linkoln LS" limuzini.

"Taj 'merkjuri' je moj omiljeni auto i njega sam želeo da napravim od detinjstva, i to se i dalje nije promenilo, jer ga i dalje nisam završio", odgovorio je Rajan Fridlinghaus bez mnogo razmišljanja na pitanje koji mu je omiljeni model.

Inače, ovakva kombinacija sa modernim pogonom i oldtajmerskom školjkom predstavlja sve popularniji trend, jer bi svi da "imaju automobil koji izgleda kao stari, a vozi se kao novi".

"To je trend koji smo započeli pre 6-7 godina i klijenti ga vole, međutim oni žele da se uradi preko noći, a to je nemoguće jer kod takvih transformacija ima zaista mnogo posla", iskren je bio Rajan.

U kasnijem razgovoru sa Rajanom otkrili smo da i posle 25 godina rada na najčudesnijim transformacijama, i dalje postoji strast prema poslu.

Rajan Fridlinghaus sa novinarem MONDA Foto: MONDO/Marko Tanasković Rajan Fridlinghaus sa novinarem MONDA

"Kako nisam počeo s mnogo para, niti imam bogatu porodicu iza sebe, od ovog posla svi mi živimo Dakle, borba je ista ka na početku i zbog toga sam skroman, ali i 'gladan' posla", rekao je Rajan i setio se projekta koji je "promenio sve".

"Prelomni trenutak je bio prvi automobil koji smo uradili za Šeka (Šakil O‘Nil). On nas je naterao da uradimo stvari koje do tada nismo radili i da dođemo do nekih novih rešenja koja do tada nisu bila viđena. Uradili smo nešto čega su se drugi plašili. U pitanju je "ferari" kome smo trebali da odsečemo krov. Do tada, ja nisam nikad radio na "ferariju" i iseći krov na automobilu vrednijem od 100 hiljada dolara nije bilo … lako."

Rajan nema omiljeni omiljenu marku ili tip automobila na kome voli da radi.

"Volim na svemu da radim, jer svaki automobil je poseban izazov. I svaki od klijenata nas tera da uradimo posao na apsolutno najbolji način. Tako na primer, Will.I.Am je naš novi 'Šek', jer nas gura u nešto novo, da smišljamo stvari koji do sada nisu rađene", rekao je Rajan.

Za kraj, Rajan nam je otkrio na čemu još radi. U pitanju je prvi trkački rolerkoster na svetu koji poslednjih nekoliko godina WCC razvijaju sa kompanijom Siks flegs, vlasnikom 25 velikih zabavnih parkova širom Severne Amerike i Meksika.

"Oni su osmislili sam rolerkoster, a mi smo bili zaduženi za dizajn 'vozića'. Odlučili smo da iskopiramo onaj pomenuti model od karbona. Mislim da će ovo biti super rolerkoster u kome će ljudi ima osećaj trkanja jer dve kompozicije idu jedna pored druge i to brzinama od skoro 100 km/h”, kazao nam je Rajan.

Pored dve kompozicije, West Coast Racers će imati i pit stop koji će dizajnom podsećati na WCC radionicu. Ovaj rolerkoster će se otvoriti tokom ove godine u zabavnom parku koji se nalazi na samo pola sata vožnje od sedišta West Coast Customsa.

Izvor: YouTube/Theme Park Review

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagramstranicama.

Povezano

Sve vesti