mondo.rs,MONDO/Agencije

Venecuela tone, a Maduro demonstrira moć (VIDEO)

U jeku venecuelanske krize nastale zbog (ne)regularnosti predsedničkih izbora, Maduro "demonstrirao" moć vozeći se u tenku, kako bi pokazao da je vojska uz njega. Za nedelju dana 35 ubijenih. Vašington zaplenio 7 milijardi.

15
A- A A+

nikolas maduro Foto: screenshot/twitter/Nicolas Maduro/

Kriza u Venecueli je svet podelila na one koji su stali uz novo- starog predsednika Nikolasa Madura i one koji su podržali samoproklamovanog predsednika Huna Gvaida. Nastala je na talasu višednevnih uličnih protesta protiv Madura i, kako smatra opozicija, neregularnih izbora.

Maduro demonstrira moć, a mišiće pokazuje i Vašington - zaplenom imovine Venecuele.

Predsednik nacionalne škupštine Gvaido proglasio je sebe, tokom velikih demonstracija u Karakasu, za novog predsednika Venecuele. Uz njega su stale SAD, Britanija kao i mnoge zemlje Latinske Amerike.

SAD prete Maduru, Maduro: Invazija!

Madura podržavaju Rusija, Kina, Iran, između ostalih. Sazvana je i sednica SB UN, a situacija i razmena oštrih poruka između Karakasa i Vašingtona postaje sve napetija.Za to vreme, venecuelanski predsednik je, u okviru planiranih vojnih vežbi, svetu poslao poruku posetivši vojne baze tokom tih vežbi. Snimljen je kako se vozi u tenku - amfibiji.

Sve što je imao da poruči, poručio je i to objavio na svom Twitter nalogu.

NVO: 35 MRTVIH I 850 PRIVEDENIH

U Venecueli je tokom nedelju dana protesta protiv predsednika Nikolasa Madure poginulo 35 i privedeno 850 ljudi, saopštilo je večeras nekoliko nevladinih organizacija.

Državnom naftašu blokirano sedam milijardi dolara

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa saopštila je danas da će venecuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji PDVSA blokirati sredstva u vrednosti od sedam milijardi dolara. Mere protiv te kompanije objavili su savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton i ministar finansija Stiven Mnučin, a obuhvatiće zamrzavanje bilo kakvih sredstava koje venecuelanska kompanija ima pod američkim jurisdikcijama, kao i zabranu Amerikancima da posluju s tom firmom.

"Imamo provereni broj sa imenima, prezimema i osumnjičenim počionicima. Ukupno 35 ljudi je ubijeno tokom protesta", izjavio je direktor NVO Proveo, Rafael Uskategvi na konferenciji za novinare u Karakasu.

Uskategvi je rekao da je osam osoba ubijeno tokom policijskih operacija u pojedinim četvrtima Karakasa. Direktor NVO je dodao da su za to odgovorne specijalne policijske jedinice.

Direktor druge NVO, Foro Penal, Alfredo Romero izjavio je na istoj konferenciji za novinare da je privedeno 850 ljudi, među kojima 77 maloletnika.

Romero je rekao da su pretreseni domovi "siromašnih porodica" bez sudskog naloga i dodao da je tada policija privodila ljude.

Prema njegovima rečima, u Venecueli zajedno s novim privođenjima ima 976 političkih zatvorenika.

Sve o krizi u Venecueli:

Zašto, kako, ko? (FOTO)

Povezano

Sve vesti