• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konak (ljubomorne) kneginje Ljubice (VIDEO)

Izvor mondo.rs

Jedna od retkih sačuvanih građevina iz prve polovine 19. veka je Konak kneginje Ljubice na Kosančićevom vencu. Saznajte nešto o ovoj ženi, koja je ubila ljubavnicu svog muža.

 Konak kneginje Ljubice u Beogradu

Nekada dom hrabre kneginje koja se nije libila ni bitke sa Turcima, danas je muzej koji čuva uspomene na Obrenoviće i građansku Srbiju iz tog perioda.



Kneginja Ljubica Obrenović, rođena Vukomanović, (1785-1843), bila je udata za kneza Miloša, koji je bio zaljubljive prirode, da ne kažemo ženskaroš. Knez Miloš Obrenović je imao nekoliko ljubavnica, a jednu od njih je ubila upravo Ljubica, koja je bila posvećena porodici, ali i veoma ljubomorna.

MIloš je sa Ljubicom imao osmoro dece, ali je četvoro njih umrlo još dok su bili mali. Miloš, koji se zaljubio u Ljubicu na prvi pogled (ugledao je dok je sa majkom prala veš na reci u rodnom selu), ipak nije mogao protiv svoje ćudi, pa je često "švrljao". Ljubica je to, naravno, znala, a jednu od njegovih ljubavnica, po imenu Petrija, kneginja je ubila iz pištolja!

Miloš je zbog toga pobesneo, ali je poštedeo jer je bila trudna. Kazna je bila da je potpuno udalji od sebe (nije da su baš bili bliski ni pre toga). Viđali su se tek povremeno, za vreme porodičnih i crkvenih praznika.

Kneginja je živela sa decom u konaku, koji je građen je od 1829. do 1831. godine. Prvobitno je bio pravljen za kneza Miloša, ali je zbog blizine Kalemegdana, odnosno turske vojske, Miloš sebi napravio konak u Topčideru. Tek povremeno je dolazio u konak koji danas znamo kao konak kneginje Ljubice.

Ljubica je potom probala da ubije još jednu Miloševu ljubavnicu, ali je u tome sprečena.

Ljubica je, za razliku od mnogih drugih žena srpskih vladara, bila vrlo umešna u politici i vrlo rečita, a znala je i da barata oružjem i da jaše. Učestvovala je i u bici za Čačak kada je svojim govorom ohrabrila ustanike na Ljubiću 1815. godine i vratila ih na bojište.

Prema nekim istorijskim verzijama, kneginja Ljubica, silno razočarana u muža zbog odnosa prema njoj, deci i porodici, ali i zato što je Miloš učestvovao u ubistvu kuma Karađorđa, Ljubica postaje politička opozicija svom mužu.

Podržavala je Ustavobranitelje koji su bili za dinastiju Karađorđević i doprinela je da Miloš napusti Srbiju 1839. godine. Međutim, potom je i ona proterana iz Srbije i umrla je u Novom Sadu 1843. godine. 

POGLEDAJTE JOŠ

MONDO TV: O KNEZU MIHAILU OBRENOVIĆU

MONDO TV O KARAĐORĐU

Karađorđe je bio visok 1.90 MONDO TV
Izvor: MONDO

Za još uzbudljivih beogradskih priča posetite "Beograd živi" i na Facebook-u, Instagramu i kanalu YouTube.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Petar

Il prastaj il ubij. Danas nisu ni muski, ono sto je bila kneginja. Francuzi su statue svih svojih vladarki i kraljica, postavili u divnom pariskom parku Luksemburg i time odali pocast i pokazli znacaj zene u drustvu. Gde su nase vladarke/kraljice?

Bilo Ko

Bravo za tekst!

SERIJE