Kuća će vam mirisati na ljubav i zimu.

Sastojci:

Šolja krupnije naseckanih orašastih plodova: lešnika, oraha, badema

¾ šolje integralnog brašna za peciva

¾ šolje višenamenskog brašna

½ šolje šećera

½ kašičice soli

60 grama putera, iseckanog na sitne kockice

Jedno veće jaje

Dve kašike ulja

Jedna kašičica ekstrakta vanile

¼ kašičice ekstrakta badema

6 šolja jabuka, oljuštenih i iseckanih

½ šolje ceđene pomorandže

½ šolje šećera

¼ šolje gustina

Jedna i po kašičica cimeta

Jedna kašičica ekstrakta vanile

Priprema:

Za koru: ¾ šolje orašastih plodova, integralno i višenamensko brašno, šećer i so ubacite u blender i blendirajte dok orašasti plodovi ne budu fino samleveni. Dodajte puter, i mutite dok ne dobijete ujednačenu smesu.

Jaje, ulje, kašičicu ekstrakta vanile i kašičicu ekstrakta badema sipajte u manju činiju. Promešajte i polako dodajte u blender. Blendirajte dok smesa ne počne da se sjedinjuje. Zatim odvojite pola šolje ove mešavine, i u činiji je pomešajte sa preostalom četvrtinom krupnije seckanih orašastih plodova.

To ostavite sa strane za preliv.

Rernu zagrejte na 200 stepeni, a u pleh stavite papir za pečenje i malo nauljite.

Da biste pripremili voćni nadev, 4 šolje jabuka, sok od pomorandže, šećer i gustin pomešajte u većoj šerpi. Na srednjoj temperaturi, mešajte konstantno, dok ne dobijete gustu smesu, znači oko 4 ili 5 minuta.

Zatim dodajte preostale dve šolje jabuka, cimet i jednu kašičicu ekstrakta valine.

Testo stavite u pripremljen pleh, raširite ravnomerno i snažno ga pritisnite tako da formira koru. Zatim voćni fil rasporedite preko kore, i prekrijte ga preostalom polovinom mešavine.

Pecite oko 12 minuta, zatim smanjite temperaturu na 180 stepeni, i pecite dok i korica i voćni nadev ne porumene, 25 do 30 minuta.

Pre nego što ga isečete, sačekajte da se kolač dobro ohladi, najmanje sat i po vremena.

Imate li vi neki dobar "zimski" recept sa jabukama?