Kako da prepoznate alergiju na hladnoću

Autor:

Mnogima zima nije omiljeno godišnje doba i hladno vreme im ne prija, ali ima i onih koji su alergični na hladnoću. Zašto naša koža tada burno reaguje, koji simptomi nas upozoravaju da odemo kod alergologa i kako da ih sprečimo?

Kako da prepoznate alergiju na hladnoću Foto: Guliver/Getty Images/Thomas_Zsebok_Images

Alergije na polen, vunu, prašinu, lekove, hranu su svima znane alergije.

Ona o kojoj se manje zna jeste alergija na hladnoću. Javlja se kada koža dođe u kontakt sa hladnim vazduhom,vetrom, snegom,vodom ili predmetom. Potrebno je svega nekoliko minuta da koža burno reaguje.

"Ne javljaju se pacijenti često, zato što nije tako česta alergija. Кaže se da negde oko pet do šest odsto svih alergija. Nekada pacijneti ne znaju da je to alergija na hladnoću, dok ne dođu kod lekara", rekla je za RTS doktor Milena Turubatović.

Alergolog iz КBC "Bežanijska kosa" Marina Stojanović navodi da dolazi do oslobađanja nekih medijatora koji dovode do koprivnjače.

Кako onda da znamo da smo alergični baš na hladnoću? Simptomi brzo nastanu, ali često i brzo nestanu.

"Prvo se promene primete na otvorenim delovima tela - šakama, na licu u vidu otoka sa svrabom. Može crvenilo i javi se par minuta posle i može da traje sat do dva", navodi doktorka Turubatović.

Marina Stojanović ukazuje da se testovi rade tako što se pacijentu stavljaju kockice leda na kožu. "Ako se posle 15 minuta javi osip, reč o alergiji na hladnoću", dodaje Stojanovićeva.

Čak i kada su reakcije na hladnoću blage, potražite pomoć lekara. On će vas posavetovati šta da izbegavate i koju terapiju da uzimate.

Lekari savetuju lagani prelaz na hladniju temperaturu, zaštitu izloženih delova tela nošenjem kapa, rukavica, mazanje kremama koje će smanjiti tegobe i uzimanje lekova koji stabilizuju ćelije.

Ukoliko mučite muku sa ovom alergijom narednih dana izbegavajte tuširanje vrelom vodom, a kožu dodatno negujte. Кada ste sve to uradili, spremni ste da se suočite sa minusom.

Povezano

Sve vesti