Tači pisao Trampu: Završiću posao

Autor:

Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, u pismu američkom predsedniku Donaldu Trampu, izrazio spremnost za kompromisni dogovor u dijalogu sa Beogradom i pozvao ga da poseti Kosovo.

1
A- A A+

Hašim Tači Foto: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu Hašim Tači

U pismu koje je Trampu uputio ranije ovog meseca, Tači je obećao da će "završiti posao" i pozvati građane da, kako je to šef SAD tražio, "govore jednim glasom" tokom dijaloga i uzdržati se od akcija koje bi iskomplikovale aktuelnu situaciju.

Prištinska Koha piše da je Tači uverio Trampa da je voljan da napravi neophodne kompromise u cilju postizanja sveobuhvatnog i pravno obaezujućem sporazuma, koji bi, kako se navodi, uključivao sva otvorena pitanja i okončao sukob sa Beogradom koji traje duže od jednog veka.

Haradinaj pisao "celom svetu"

Pozivajući se na razgovor koji su imali u Parizu, tokom obeležavanja veka od kraja Prvog svetskog rata, Tači je naveo da je saglasan sa Trampom da je blizu rešenje svih otvorenih pitanja Beograda i Prištine.

"Postignuti sporazum neće biti privremeni mir ili zamrznuti konflikt. Mi pokušavamo da izađemo iz ovog kruga i postignemo konačni sporazum o uzajamnom priznanju, odricanju od sukoba i članstvu Kosova u UN", naveo je Tači.

Novo upozorenje SAD Prištini: Ne igrajte se s taksama

Ocenio je da je reč o istorijskom postignuću, koje zahteva maksimalnu angažovanost "obeju strana".

Istovremeno, Tači je izrazio oduševljenje zbog mogućnosti da, kako kaže, sarađuje sa Trampom i mnogim zajedničkim prijateljima u Sjedinjenim Državama a povodom, kako je naveo, ove diplomatske inicijative.

"I, kao što ste sa velikodušnošću predložili, nema boljeg načina da proslavimo naš uspeh nego da vam se pridružimo u Beloj kući gde se mir i istorija stvaraju zajedno", naveo je Tači, koji je pozvao Trampa da poseti Kosovo.

Povezano

Sve vesti