MONDO/Tanjug

Anketa: Većina ipak za ograničenje brzine na autoputu

Autor:

Ministar saobraćaja: "Ograničenje je protiv zdravog razuma." Poslanik Zelene partije: "To bi bio razumni čin."

1
A- A A+

nemačka, autoput, autoban Foto: MONDO/Marko Tanasković

Većina Nemaca podržava ograničenja maksimalne brzine na autoputevima kako bi se na taj način pomoglo u borbi protiv klimatskih promena, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja.

Prema toj anketi, 52 odsto ispitanika tražilo je da se brzina vozila ograniči između 120 i 140 kilometara na čas, dok se 46 odsto protivi takvim ograničenjima.

Istraživanje je sproveo institut Emnid, a rezultate su objavio Bild am Zontag, prenosi Rojters.

Ranije su u javnosti "procureli predlozi" za nametanje univerzalnog ograničenja brzine od 130 kilometara na čas na nemačkim autoputevima, što je izazivalo bes među Nemcima, koji autoputeve bez ograničenja smatraju nacionalnim ponosom.

I dok je nemački ministar saobraćaja Andreas Šojer izjavio da ta ideja "ide protiv zdravog razuma", istaknuti poslanik Zelene partije u Bundestagu Džem Ezdemir branio je predlog, nazivajući ga "razumnim činom".

Rojters navodi da je ova ideja još na nivou promišljanja i da njeni predlagači tvrde da bi se time smanjilo zagađenje, pomoglo borbi protiv klimatskih promena i umanjio broj saobraćajnih nesreća.

Naši ljudi o autobanu: Može i 320 km/h, ali…

Štefen Zajbert, portparol nemačke kancelarke Angele Merkel, pokušao je da umiri situaciju, izjavivši da komitet koji je imenovala vlada razmatra razne predloge i još nije okončao posao.

Inače, ograničenje brzine na nemačkim autobanovima postoji i iznosi 130 km/h. Međutim, na otprilike polovini deonica ovaj propis je preporučen, ali ne i obavezan. Ovo znači da je dozvoljeno ići i 320 na kilometara na sat, ali ste tad, recimo, odgovorniji u slučaju udesa.

Na nekim deonicama u blizini gradova postoji ograničenje od 100 km/h i to ne zbog bezbednosti, već zbog buke i ekoloških aspekata.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti