MONDO/Tanjug

Za nedelju dana pet žrtava gripa u Crnoj Gori

Autor:

Pet osoba preminulo je za sedam dana u Crnoj Gori od posledica gripa, a među njima je i dvoipogodišnji dečak.

Za nedelju dana pet žrtava gripa u Crnoj Gori Foto: MONDO/Stefan Stojanović Ilustracija

Crnogorski Institut za javno zdravlje saopštio je u utorak da je četrdesetpetogodišnja pacijentkinja peta žrtva gripa ove sezone.

Od gripa su preminuli i dvoipogodišnji dečak, kao i tri starije osobe, prenosi RTCG.

Iz Instituta je saopšteno da je broj obolelih od gripa od 21. do 27. januara udvostručen u odnosu na pretprošlu sedmicu.

Kako se navodi, prijavljeno je 386 slučaja osoba sa simptomima nalik gripu, što je dva puta više u odnosu na nedelju ranije i tri puta više nego u istom periodu prošle godine.

"Nalazimo se u uzlaznoj fazi epidemije gripa i za očekivati je da će epidemija dostići vrhunac u narednim sedmicama, nakon čega će broj obolelih postupno padati", naveli su epidemiolozi.

Najveći broj obolelih od bolesti sličnih gripu registrovan je u uzrastu od 20-64 godine (230 obolelih), a najviša incidencija registrovana je u uzrastu od 0-4 godine i u uzrastu od 5-14 godina, odnosno među decom predškolskog i školskog uzrasta.

Prema podacima Evropskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti i Svetske zdravstvene organizacije u evropskom regionu aktivnost gripa nastavlja da raste.

Koliko dugo ste zarazni kad dobijete grip

Problem sa gripom je u tome što ste "opasni po okolinu" i pre nego što osetite prve simptome. Druge možete zaraziti oko 24 sata pre nego što osetite bilo šta, kao i pet do sedam dana nakon što svi simptomi nestanu.

Deca koja imaju grip druge mogu zaraziti i duže od nedelju dana nakon prolaska simptoma.

Pošto virus možete da širite toliko dugo, jako je važno da ostanete kod kuće kad ste bolesni.

Čim primetite bilo kakve simptome gripa, ne bi trebalo da idete na posao, a deca ne bi smela da idu u vrtić ili školu.

Kad prestanete da kašljete i ne budete imali temperaturu tokom tri uzastopna dana, možete se vratiti redovnim aktivnostima. Ako "požurite" iz bilo kojeg razloga, usporićete oporavak i duže ćete se osećati loše.

Osim toga (ovo deluje kao suvišan savet, ali samo se osvrnite oko sebe i shvatićete da ima mnogo onih kojima je potreban) ponašajte se pristojno. Perite ruke nakon brisanja nosa, kijanja i kašljanja i koristite papirnate maramice koje ćete baciti nakon svake upotrebe.

I imajte u vidu da je prilično efikasna prevencija ujedno i najjednostavnija: perite ruke i ne dodirujte lice, oči, nos ili usta svaki čas.

Povezano

Sve vesti