• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rekonstrukcija brodske prevodice na HE Đerdap 1

Izvor mondo.rs Izvor Beta Izvor Tanjug

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i izvršni direktor kompanije DSD Noel Manfred Singer potpisali su danas ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji brodske prevodnice na hidroelektrani Đerdap 1.

Vrednost radova je 27 miliona evra.

Prevodnica na HE Đerdap 1 puštena je u rad 1970. godine i do sada je kroz tu prevodnicu prošlo oko 400.000 plovila, međutim, veća rekonstrukcija do danas nije urađena.

Kapacitet prolaska na nivou godine kroz prevodnicu Đerdap 1 je 6.300 plovila, a nakon rekonstrukcije će biti 10.000 plovila što je važno za povećanje trgovine, tuzima i ekonomiju Srbije generalno, rečeno je na potpisivanju u Vladi Srbije.

Singer je  rekao da je ta firma nedavno završila rekonstrukciju prevodnice na rumunskoj strani.

"Daćemo sve od sebe da rekonstrukcija prevodnice na HE 'Djerdap 1' bude završena u dogovorenom roku", rekao je Singer u ime konzorcijuma nemačke kompanije DSD Noel i dve srpske firme Feromont i Elektromontaža koji će obaviti rekonstrukciju prevodnice.

Rekonstrukcija brodske prevodnice na HE Đerdap1 jedan je od najvrednijih projekata u okviru investicionog ciklusa. Prevodnica je važna ne samo za Srbiju, već i za sve zemlje kroz koje Dunav prolazi i za EU u celini, jer je u pitanju važan evropski saobraćajni koridor.

Iz tog razloga, 40 odsto investicije obezbeđuje se kroz bespovratna sredstva Evrospke unije. Inače, posle potpisivanja ugovora, izvođač kreće sa izradom preostale tehničke dokumentacije kako bi u septembru počeli radovi koji će trajati oko godinu dana, a rok za završetak je novembar 2020. godine.

Kladovo raj za Rumune: Ima se, može se...(FOTO, VIDEO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image