Kako je Britanac, "Kralj čaja", pomogao Srbiji

Autor:

Zanimljiva priča o ser Tomasu Liptonu, koji je tokom Prvog svetskog rata značajno pomogao napaćenu Srbiju. Sve o tome u knjizi "Mala veličanstvena Srbija".

Kako je Britanac, "Kralj čaja", pomogao Srbiji Foto: Promo/Unilever

Za "Lipton" čajeve je čula većina, ali ne i za Tomasa Liptona, multimilionera koji je bogatstvo stečeno revolucionarnim novinama u trgovini čajem i drugim potrepštinama, odvajao za pomoć siromašnima i ugroženima.

U tom naporu, posebno mesto imala je Srbija koju je posetio 1915. u vreme vrhunca epidemije tifusa.

Čuveni Britanac je te 1915. godine boravio u Nišu, Beogradu, Valjevu, Kragujevcu i Vrnjačkoj Banji, sreo se sa svim važnim ličnostima, uključujući prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića. Na frontu se sastao sa vojvodom Putnikom, a sa lokalnim meštanima je išao na pecanje. U Britaniji je objavio više novinskih članaka o Srbiji, kao i publikaciju "Strašna istina o Srbiji".

On je jedan od mnogih Britanaca koji je tokom Prvog svetskog rata pomagao Srbima i Srbiji.

Priča o Srbima koje je prigrlila i odgajila Škotska!


"’Sir Thomas ili 'Čika Toma', kako su ga Srbi zvali, odraz je izuzetnog ugleda i simpatija koje je Srbija uživala u najvišim krugovima britanskog društva, u prvoj polovini dvadesetog veka. Lipton je samo jedan u nizu značajnih Britanaca tog vremena, koji se vrlo aktivno uključio u humanitarni rad i podršku maloj, hrabroj savezničkoj državi", rekao je ambasador Velike Britanije u Srbiji, Denis Kif na predstavljanju knjige "Mala veličanstvena Srbija".

Dirljiva priča iz I svetskog rata: Srpski dečaci preživeli zahvaljujući Škotskoj


Autor knjige Dragan Bisenić dobio je inspiraciju za ovo delo pre desetak godina kada je pronašao podatak o pomoći Liptona Srbiji tokom epideimije tifusa.

"Tomas Lipton sigurno je bio među najznačajnijim ličnostima koje su u to vreme bili u Srbiji, a sasvim sigurno najbogatiji čovek koji je posetio našu zemlju. Bio je znamenita ličnost u celom atlantskom svetu, najbliži prijatelj engleskog kralja Edvarda. Osim brojnih inovacija u proizvodnji i trgovini čajem, bio je i začetnik međunarodnog takmičenja u fudbalu iz koga je nastao današnji Svetski fudbalski kup", rekao je Dragan Bisenić.

Reč je o knjizi koja govori o humanosti i prijateljstvu, podseća nas na to zašto je boravak Tomasa Liptona bio od velike važnosti za naš narod, koji grad ga je proglasio počasnim građaninom, koji nadimak su mu meštani dali.

U publikaciji dela pomogla je kompanija "Unilever" u čijem sastavu se danas nalazi "Lipton".

Povezano

Sve vesti