mondo.rs,Beta

Tuga se zove Sirija (FOTO, VIDEO)

Autor:

Najmanje 29 dece je umrlo od hladnoće u poslednja dva meseca u Siriji, dok su s porodicama bežala od sukoba na istoku Sirije gde se nalaze još manje grupe džihadista Islamske države, saopštile su danas UN.

Tuga se zove Sirija (FOTO, VIDEO) Foto: Tanjug/AP Photo/Bilal Hussein


Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izrazila je "izuzetnu zabrinutost" zbog humanitarne situacije koja se pogoršava u kampu Al Hol na severoistoku Sirije, gde se nalaze civili koji beže od sukoba u provinciji Deir Ezor.

"Tokom poslednjih osam nedelja je umrlo najmanje 29 dece i novorođenih beba, najviše od promrzlina",navela je SZO i dodala da je za dva meseca iz Deir Ezora pobeglo oko 23.000 ljudi, pretežno žene i deca.

Pogledajte fotografije:Arapsko-kurdska koalicija je uz podršku međunarodne vojne koalicije predvođene SAD u septembru pokrenula ofanzivu protiv jedinog uporišta Islamske države na istoku Sirije.

Ta koalicija je osvojila velike delova tog područja. Poslednjih nedelja je nekoliko hiljada ljudi napustile svoje domove zbog sukoba.

"Mnogi idu pešice ili se prevoze otvorenim kamionima danima usred zime",dodala je SZO.

Evo i dirljivih snimaka:

Izvor: Youtube/TRTSituacija u kampu Al Hol je kritična jer se utrostručio broj primljenih civila, od 10.000 na skoro 33.000 za manje od dva meseca, navela je organizacija.

U sirijskom ratu početom 2011, koji je tokom godina postao složeniji sa učešćem stranih zemalja i raznih džihadističkih grupa, poginulo je više od 360.000 ljudi, a nekoliko miliona je raseljeno unutar zemlje, ili je izbeglo u susedne države.

Ovako zvuče "dobre vesti" iz Sirije

Povezano

Sve vesti