mondo.ba

Bravo! Spasili psa iz jame duboke 26 metara

Autor:

Nesvakidašnja priča iz našeg komšiluka...

3
A- A A+
pas, ujed psa, psi Foto: MONDO/Jelica Dojčinović

Speleolozi Tomica Grbić iz Speleološkog društva "Crni vrh" iz Bosanskog Petrovca i Sanja Mejac iz Slovenije spasili su lovačkog psa koji je najmanje 15 dana bio u dubokoj jami u koju je upao u mestu Bravsko, kod Bosanskog Petrovca.

Psa, koji je bespomoćno lajao, pre nekoliko dana u jami pored puta čuli su i pronašli lovci Lovačkog udruženja "Srndać" iz Drinića.

U Speleološkom društvu "Crni vrh" kažu da se ne može zanemariti pomoć lovaca iz tog udruženja u spasavanju jer su oni psa i pronašli i organizovali njegovo spasavanje iz jame duboke 26 metara.

Grbić, koji učestvovao u izvlačenju psa, kaže da su lovci prilikom lova slučajno čuli lavež psa koji je dopirao iz jame pored puta sa malim otvorom, koja je prilično neprimetna.

"Kada su uočili psa, pozvali su mene jer znaju da sam ja u Klubu ekstremnih sportova i da se bavim speleologijom, i pitali me da li mogu da dođem sa opremom kako bismo izvukli psa. Odmah sam pristao i otišao do tog mesta gde se jama nalazi", ispričao je Grbić za "Nezavisne novine".

Kako kaže, prvo su pogledali kako jama izgleda da bi poneli adekvatnu opremu, a u spasavanju mu je pomogla speleolog Sanja.

"Jama je imala dva nivoa i zbog toga mi je trebala i Sanjina pomoć", kazao je Grbić.

Izvući psa i spasiti ga iz te duboke jame, kaže on, i nije bilo toliko teško.

"Prilikom izlaska iz jame, psa su preuzeli ljudi koji se nalazili tu u blizini. Prema procenama lovaca koji su bili tu, pas je u jami bio najmanje 15 dana", rekao je Grbić i naglasio da do sada nikada nije učestvovao u spasavanju životinja.

I na fotografijama se vidi koliko je pas propatio u jami i kako je omršavio da mu se vide skoro sve kosti, ali je ipak na kraju priča imala dobar kraj.

Grbić je rekao da je pas nakon kratkog oporavka vraćen svom vlasniku, koji ga je tražio.

Povezano

Sve vesti