mondo.rs

Jednostavni načini da budete srećniji i zdraviji

Autor:

Male promene u životnim navikama mogu da naprave veliku razliku u raspoloženju.

Jednostavni načini da budete srećniji i zdraviji Foto: Guliver/Getty images, as3d

Istraživanja su pokazala da osobe koje ustaju ranije ređe imaju poteškoća sa mentalnim zdravljem i generalno su vedrije prirode od "noćnih ptica".

Iako ne možete da promenite sopstveni unutrašnji časovnik, kao ni svoju prirodu, tako da odjednom počnete da volite da ustajete rano, postoje neke sitnice oko kojih možete da se potrudite, koje će takođe učiniti da budete zdraviji i srećniji.

Naspavajte se

San je, sam po sebi, jedan od najvažnijih faktora koji utiču na naše raspoloženje. "Neispavanost je dovoljna da budemo pod stresom čak i ako je sve ostalo kako treba. Zato je jako važno da vodimo računa o higijeni sna. Ne radi se čak ni o tome da treba da spavate određeni broj sati, već da uradite ono što je dobro za vas. A 'normalan' broj sati sna kreće se između pet i deset, u zavisnosti od osobe o kojoj je reč", kaže psihoterapeut Noel MekDermot za "Miror".

"Možda zvuči suviše jednostavno, ali i navika da namestite krevet ujutru kad ustanete može dan da vam oboji pozitivnom energijom. Poznato je da ispunjavanje ovog jednostavnog zadatka izaziva produktivnu lančanu reakciju koja se protegne na čitav dan."

Probajte da meditirate, možda će vam prijati

Nekoliko minuta u toku dana tokom kojih ćete se potpuno 'isključiti' i posvetiti sebi mogu da promene vaše mentalno stanje i to kako se osećate.

"To je jedna od najjednostavnijih stvari na svetu, a može vam mnogo pomoći kad ste u nekoj stresnoj situaciji", kaže MekDermot.

Naučite da oprostite

Kad ste nesrećni i pod stresom, telo proizvodi hormone stresa. "Naš mozak funkcioniše tako da se fokusira na potencijalne pretnje koje mogu da nam naškode ili nas ubiju. Kad smo jako ljuti ili uznemireni, ili se u nama taloži ogorčenost, mozak nas stalno vraća na takve misli. A kad razmišljamo o onome što nas uznemirava, luče se hormoni stresa. Stres je jedan od najvećijh 'ubica' u savremenom društvu, kao i jedan od velikih okidača za depresiju", objašnjava on.

Hroničan stres umanjuje i sposobnost našeg organizma da se odbrani od infekcija, zato kad smo duže pod stresom ni jedan virus ne može da nas zaobiđe.

"Ali, ako nađete načina da oprostite onima koji su vas povredili, ili da prihvatite i situacije koje su vam neprijatne, osećaćete se bolje", kaže psihoterapeut.

Bavite se kućnim poslovima

Ako operete sudove, pogled na urednu kuhinju će vam malo popraviti raspoloženje. Ne možete da promenite situaciju u svetu, ne možete uvek imati kontrolu nad svim što vam se dešava, ali eto… možete da uradite nešto tako "beznačajno" kao što je pranje sudova. Oraspoložiće vas taj mali poslić koji daje trenutne, opipljive i vidljive rezultate.

Gajite biljke

Ne treba vam bašta, i saksija ili dve na prozoru dovoljne su da nas oraspolože. Gledate kako se biljka koju negujete menja, raste i razvija se. I život se odvija pred vašim očima, a vi učestvujete u tome. Dobar je osećaj, probakte.

Viđajte se sa prijateljima

Sve se lakše izdrži kad imate nekoga da vas drži za ruku. Osobe koje imaju bogat društveni život i razgranatu mrežu prijatelja žive u proseku pet do deset godina duže od usamljenika.

Ignorišite telefon

Ako nakratko bar uspete da zaboravite da telefon postoji, možete normalno da učestvujete u konverzaciji, pažljivije da gledate film ili seriju… Možda vam pređe u naviku da svet ponovo gledate svojim očima, a ne preko ekrana.

Vežbajte

Ali ne na način da vam to postane izvor dodatnog stresa. Nemojte sebi "zacrtati" da ćete vežbati pet puta nedeljno. Sasvim je dovoljno da svake nedelje budete malčice aktivniji nego što ste bili prethodne nedelje. I imajte u vidu da je hodanje jedan od najboljih načina da "neprimetno" uradite nešto dobro za sebe i svoje zdravlje i da povećate nivo fizičke aktivnosti na dnevnom nivou.

Provodite vreme napolju

Priroda ima nemerljivo pozitivno dejstvo na naše mentalno zdravlje. I ovo se ne odnosi samo na "divljinu", nego i na lokalni park, recimo. Svež vazduh i otvoren prostor čine čuda.

Nabavite kućnog ljubimca

Ljubimci nas čine srećnijim iz nekoliko razloga. Prvo, vodite računa o drugom živom biću i zbog toga se osećate dobro. Ako imate psa, moraćte da ga vodite napolje, i postaćete fizički aktivniji, samim tim. I… možda najvažnije, kad pomilujete životinju, zagrlite je ili se igrate sa njom, nivo hormona stresa u telu opada.

Osmehnite se

Ovaj jednostavan čin takođe ublažava stres i čini nas srećnijim, čak i ako se "foliramo". Osmehnite se, makar i na silu, čak i takav osmeh ima pozitivan uticaj na naše mentalno zdravlje. A kad se malo odobrovoljite, više se nećete smešiti na silu, nego - stvarno.

I kad imate neki problem... pokušajte da razmišljate ovako:

drvo brige Foto: MONDO, Mario Milojević

Da biste bili srećni, ne radite OVO

Promenite OVO, ako želite da budete srećni

Povezano

Sve vesti