SRNA

Kolinda u zagrljaju osuđene teroristkinje

Autor:

Na liberalnim portalima u Hrvatskoj pojavila se fotografija predsednice Kolinde Grabar Kitarović sa promocije knjige "Ko je ubio Zvonka Bušića?" i njen zagrljaj i poljubac sa Žilijen Bušić, teroristkinjom i ubicom.

13
A- A A+

kolinda grabar kitarović Foto: YouTube/printscreen/Good Morning Britain

  Promocija je održana još prošle godine u dvorani Vijenac, u sklopu Nadbiskupskog pastoralnog instituta u Zagrebu, a knjigu je napisao ekstremno desni publicista Tihomir Dujmović.

Zvonko Bušić bio je nacionalista koji je 1976. godine u Americi oteo putnički avion i postavio eksplozivnu napravu na aerodromu, koja je ubila njujorškog policajca Brajana Marija.

Žilijen Bušić je i sama učestvovala u otmici putničkog aviona sa suprugom i trojicom muškaraca.

Bušići su se na taj način borili protiv Jugoslavije.

Avion je iz N
jujorka leteo za Čikago, a otmičari su posadi i putnicima pretili bombom.

Nisu sleteli u Čikago, već je pod pretnjama terorista let nastavljen do Londona, iznad kojeg su bacali letke tražeći nezavisnost Hrvatske.

SAD pomilovale Hrvata posle 30 godina

Otmičari su se predali, ali je njujorški policajac, član pirotehničke ekipe, poginuo, a još trojica njegovih kolega su ranjena dok su pokušavali da deaktiviraju eksploziv koji su Bušići ostavili u ormariću na stanici u Njujorku.

Zvonko i Žilijen su osuđeni na doživotni zatvor, sa mogućnošću pomilovanja nakon deset godina.

Žilijen je pomilovana 1989. godine, a njen muž Zvonko, koji je takođe pušten, počinio je samoubistvo 2013. godine u Hrvatskoj.

Ubio se najpoznatiji hrvatski terorista

Fotografija Kolinde Grabar Kitarović u zagrljaju sa teroristkinjom izazvala je osudu liberalnog dela Hrvatske.

Povezano

Sve vesti