mondo.rs

Beograd: Održan deveti protest opozicije

Autor:

U Beogradu je večeras održan deveti protest opozicije pod nazivom "Jedan od pet miliona".

133
A- A A+
protest opozicije, stop krvavim košuljama Foto: Beta/Emil Vaš

Okupljanje je počelo u 18 časova na platou ispred Filozofskog fakulteta, u Vasinoj ulici. Na početku protesta govorili su profesorka Filozofskog fakulteta Marija Bogdanović, predstavnica udruženja malinara Slađana Stanković i umetnik Marko Šelić Marčelo, a nakon toga počela je protestna šetnja.

Profesorka Filozofskog fakulteta Bogdanović, dekan tog fakulteta tokom protesta 1996/1997, rekla je da se građani već 50 godina, od 1968, okupljaju na Platou da kao slobodni građani iskažu nezadovoljstvo stanjem u društvu.

"U ovom protestu smo zajedno, kao misleći ljudi koji hoće da žive u demokratski organizovanom društvu, a ne u društvu vladavine jednog vođe, u zatvorenom društvu", rekla je ona.

Demonstranti su u šetnju krenuli Terazijama odakle su nastavili ulicom Kralja Milana. Ispred zgrade Predsedništva Srbije održali su performans "Ostavite pismo Vučiću". Ostavili su tri kutuje u koje su potom demonstranti počeli da ostavljaju poruke sa objašnjem zašto učestvuju u protestnoj šetnji.

"Vešala na Terazijama"

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije sa večerašnjih protesta u Beogradu na kojima se vide vešala na stubu koji nosi jedan od učesnika protesta, piše Tanjug. Fotografija je nastala na Terazijama kod hotela "Moskva". Fotografije koje se šeruju izazvale su veliko negodovanje "tviteraša".

Šetnju su nastavili kroz Ulicu kneza Miloša. Oko 19.30 sati prošli su Taksovskom ulicom i došli do zgrade Radio-televizije Srbije gde su održali govor i kratak performans, lepili nalepnice na ulazna vrata zgrade, ali i upalili baklje.

Na ulazu u RTS okupljeni su izlepili nalepnice sa fotmontažom Željka Mitrović i Dragana Bujoševića, kao i logo TV Pink na kojem piše RTS.

Organizatori su se obratili glavnom i odgovornom uredniku Nenadu Lj. Stefanoviću s porukom da je urednik dužan da zaštiti novinare od cenzure i pritiska, kao i da je autocenzura kršenje profesionalnih i etičkih normi.

Sa razglasa je emitovan poziv Bujoševiću da podnese ostavku sa "mesta koje je uzurpirao".

Takođe, na vrata je zalepljena stara poruka nekadašnjeg pokreta "Otpor" sa stisnutom pesnicom i porukom "Gotov je".

Prethodno su članovi Pokreta ujedinjenih fantoma postavili ružičaste četke na vratima RTS-a sa poruka "Dragane Bujoševiću da se menje prljaš, poklon četke da se istrljaš", "Da li ćeš obraz ili wc šolju, Pokret ujedinjenih fantoma to tebi ostavljana na volju".

Više hiljada demonstranata protest je od zgrade RTS-a nastavilo šetnjom kroz Svetogorsku i na kraju Makedonskom ulicom gde je protest i završen, ispred zgrade "Politike".

Na čelu kolone tokom šetnje je bio razvijen veliki transparent "#1 od pet miliona".

Na protestu su bili i predstavnici levog bloka koji su nosili crvene zastave, ali i malinari koji su istakli table sa imenima gradova iz kojih dolaze. Takođe, prisutni su bili i predstavnici opozicionih stranaka.

Današnjem protestu opozicije priključili su se i studenti Fakulteta političkih nauka koji su krenuli u protestnu šetnju od zgrade FPN-a, kako bi podršali svoje profesore i asistente koji su se priključili opozicionom protestu.

Oni su pročitali pismo i zatražili ostavku ministra prosvete Mladena Šarčevića zbog toga što je profesore koji su podržali proteste nazvao neozbiljnim.

Sudenti su krenuli u protestnu šetnju ulicom Vojvode Stepe ka centru grada gde su se kasnije pridružili protestu na Platou ispred Filozofskog fakulteta.

Na čelu kolone nosili su razvijen je transparent na kojem piše "Studenti FPN 1 of 5 miliona".

Prvi protesti su inicijalno organizovani zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo "da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada". Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu.

Ranije su upućena tri zahteva Vladi i predsedniku - da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da javnost sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.

Šta predsednik Aleksandar Vučić misli o protestima možete pročitati OVDE.

Povezano

Sve vesti