Tanjug

Tramp neće da priča s Madurom, možda i napadne

Autor:

Američki predsednik Donald Tramp rekao je danas da postoji mogućnost slanja vojske SAD u Venecuelu, a da je odbio zahtev tramošnjeg predsednika Nikolasa Madura za sastanak.

12
A- A A+
tramp,sad Foto: Beta/AP Photo/Jacquelyn Martin

"To je svakako opcija", rekao je Tramp u intervjuu televiziji CBS, govoreći o slanju vojske u Venecuelu.

Prema Trampovim rečima, formalni predsednik Venecuele Maduro je tražio sastanak s njim, ali ga je on odbio jer su "daleko odmakli u tom procesu".

Maduro Amerikancima: Sprečite novi Vijetnam (VIDEO)

U razgovoru Tramp je pomenuo i temu Bliskog istoka. Predsednik SAD je rekao i da je važno zadržati američku vojnu bazu u Iraku, kako bi Vašington mogao da izbliza motri na Iran.

Prvi sastanak Kontakt grupe za Venecuelu 7. februara

Prvi sastanak međunarodne Kontakt grupe koju je formirala Evropska unija (EU) da bi pomogla u organizaciji novih predsedničkih izbora u Venecueli biće održan 7. februara u Montevideu, saopštili su danas šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i predsednik Uragvaja Tabare Vaskes. U Kontakt grupi se nalaze Nemačka, Španija, Francuska, Italija, Portugal, Holandija, Velika Britanija, Švedska, Bolivija, Kostarika, Ekvador i Urugvaj. Šest evropskih zemalja - Nemačka, Španija, Francuska, Holandija, Portugal i Velika Britanija su postavile ultimatum, čiji rok ističe, za raspisivanje novih predsednički izbora u Venecueli, ili će, u protivnom, priznati lidera Huana Gvaida za privremenog predsednika zemlje dok on sam ne raspiše izbore.

"Jedan od razloga što želim da tu bazu zadržim jeste to što želim da motrim na Iran, jer je Iran istinski problem", rekao je Tramp.

Na pitanje da li to znači da želi da bude u mogućnosti da napadne Iran, Tramp je odgovorio:

"Ne, samo želim da imam mogućnost da motrim na Iran".

KUVA VENECUELA: Gvaido i Maduro izveli ljude na ulice

Prema njegovim rečima, SAD su potrošile čitavo bogatstvo na bazu u Iraku koja je "na savršenoj lokaciji sa koje se može motriti na različite delove uzburkanog Bliskog istoka".

U intervjuu Tramp je, takođe, branio svoju odluku o povlačenju trupa iz Sirije, ali je odbio da kaže kada bi potpuno vlačenje trebalo da dogodi.

Kako je naveo, neke od snaga koje se povlače iz Sirije biće prebačene u bazu u Iraku i "na kraju će neke biti vraćene kući".

Prema Trampovim rečima, američke trupe će se u Siriju vratiti ako treba.

"Imamo veoma brze avione, odlične teretne avione. Možemo se vratiti veoma brzo", istakao je.

Rekao je i da planira da zadrži mali kontingent trupa u Avganistanu "u obaveštajne svrhe" kako bi, u slučaju potrebe, nešto tamo preduzeo.

"Tamo smo već 19 godina. Želim da se borim, da pobedim i da naše sjajne trupe vratimo kući... Vreme je. Videćemo i šta se događa s talibanima. Oni žele mir, umorni su, svi su umorni. Ne volim beskonačne ratove", zaključio je Tramp.

Povezano

Sve vesti