MONDO/Agencije

SKANDAL: Ratni zločinac Seljimi savetnik Haradinaja

Osuđeni ratni zločinac, bivši komandant tzv OVK, pa Kosovskog zaštitnog korpusa i Bezbednosnih snaga Kosova, Sulejman Seljimi imenovan je za savetnika premijera samoproglašenog Kosova.

63
A- A A+
Ramuš Haradinaj Foto: Tanjug/AP Photo/Ronald Zak

Imenovanje Seljimija je potvrdio šef osoblja premijera Kosova, Avni Arifi, koji je za portal Zeri.info rekao da je od petka Seljimi jedan od 30-tak domaćih i međunarodnih savetnika kosovskog premijera.

Otkako se nalazi na uslovnom otpustu, Seljimi je bio i gost u kabinetu kosovskog premijera i predsednika, koji Seljimija vide kao "generala slobode" i "živog heroja", piše portal KosSev.

Otvoreno veličanje lika i dela osuđenog ratnog zločinca na Kosovu od strane najviših kosovskih zvaničnika, kao i njegovo angažovanje u kabinetu kosovskog premijera još uvek nije izazvalo reakcije niti zvaničnika niti organizacija civilnog društva, konstatuje KosSev.

Seljimi je u petak imao sastanak sa Haradinajem, a kosovski premijer je na svom Feacebook profilu, tom prilikom, saopštio da je počastvovan posetom "generala slobode" i dodao da će "pravo i istina Kosova uvek biti pobednički".

Seljimi koji je bio i ambasador Kosova u Albaniji je osuđen 2015. za ratne zločine nad civilnim stanovništvom na jedinstvenu zatvorsku kaznu od sedam godina, čije je dve trećine do sada odslužio, pa je od pre desetak dana na uslovnoj slobodi.

Oslobođen komandant štaba zločinačke OVK

Pozvan je od tužilaštva Specijalnog suda za zločine OVK u Hagu početkom godine, ali je zbog zdravstvenog stanja njegovo ispitivanje odloženo za kasnije.

Suđenje OVK: Seljimi iz bolnice vraćen u zatvor

Povezano

Sve vesti